Brief aan de Raad voor het Openbaar Bestuur met adviesaanvraag inzake een jaarlijkse monitor over de vrije bestedingsruimte van decentrale overheden - Modernisering van de overheid

Deze brief is onder nr. O toegevoegd aan dossier 29362 - Modernisering van de overheid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Modernisering van de overheid; Brief aan de Raad voor het Openbaar Bestuur met adviesaanvraag inzake een jaarlijkse monitor over de vrije bestedingsruimte van decentrale overheden
Document­datum 20-09-2024
Publicatie­datum 20-09-2024
Nummer KST1157804
Kenmerk 29362, nr. O
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

29 362    Modernisering van de overheid

O    BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur Den Haag, 11 september 2024

In haar plenaire vergadering van dinsdag 10 september 2024 heeft de Eerste Kamer, op voorstel van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, besloten op grond van artikel 17 van de Kaderwet adviescolleges advies te vragen aan de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) over opzet en werkwijze van een hieronder te schetsen nieuwe monitor ten behoeve van de Kamers der Staten-Generaal.

In artikel 2 van de Financiële-verhoudingswet (Fvw) en artikel 108 lid 3 van de Gemeentewet is het compensatiebeginsel vastgelegd. Dit houdt kortgezegd in dat het Rijk zich rekenschap geeft van de financiële gevolgen van nieuwe of geïntensiveerde taken of activiteiten voor decentrale overheden.

Teneinde als Kamer te kunnen controleren of dit door het Rijk in voldoende mate en op de juiste wijze gebeurt, zou een jaarlijkse monitor de volksvertegenwoordigers behulpzaam kunnen zijn om inzicht te verkrijgen of de middelen en de ontwikkeling van de vrije bestedingsruimte van decentrale overheden toereikend zijn voor de (nieuwe of geïntensiveerde) taken van decentrale overheden.

De Kamer wordt graag door de ROB geadviseerd over een mogelijke opzet en werkwijze van een dergelijke monitor. Zij ziet het advies van de ROB met belangstelling tegemoet.

prof.dr. Jan Anthonie Bruijn

Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.