Kandidering najaarscongres 2024

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op donderdag 19 september 2024.

Voor de volgende functies kun je jezelf kandideren:

2 posities voor leden van de kascommissie;

4 posities voor leden van de kandidaatstellingscommissie;

2 posities voor de Raad van Advies;

1 positie voor het landelijk bestuur: Communicatie & grafische vormgeving.

Kascommissie (2 open posities)

Als kascommissie ben je het controlerend oog van de penningmeester. Je komt minimaal drie; wenselijk 5 à 6 keer bij elkaar om de financiële stukken te controleren. Samen met je collega’s doe je verslag van je bevindingen op het congres en geef je de penningmeester advies over het organiseren van de stukken.

De kascommissie kent drie tot vijf leden; twee van deze vacatures komen open te staan.

Van de kascommissie wordt er verwacht:

Kennis van Financiën;

Een scherpe blik;

Nauwkeurig te werk gaan;

Een lid van de kascommissie dient voor twee jaar.

Lid zijn van de kascommissie is onverenigbaar met het zijn van: afdelingspenningmeester, lid van het landelijk bestuur, leden van de Raad van Advies. Leden van de kascommissie zijn: leden, niet-leden, oud-leden.

Kandidaatstellingscommissie (4 open posities)

Voor de Kandidaatstellingscommissie (KC) komen 4 functies vrij. De KC wordt elk najaarscongres gekozen, dus dit congres weer!

De KC voert gesprekken met elke kandidaat voor elke mogelijke vacature. Op basis van dit gesprek en aangeleverde motivatie, CV, steunbetuigingen en andere documenten schrijft de KC een verslag dat aangeboden wordt aan het congres om de kandidatuur van een lid bij te staan. De kandidaat mag dit verslag inzien voordat deze gepubliceerd wordt en diens kandidaatstelling openlijk bekend wordt gemaakt. Het verslag van de KC zal niet gekleurd zijn, en enkel gebaseerd zijn op de motivatie en het profiel van de kandidaat en eventuele verschillen aan invulling van de functie voor meerdere kandidaten. Hierbij wordt het betreffende functieprofiel van de kandidaat ten aanzien van de functie waarvoor die zich kandidaat stelt ook gebruikt.

Wil jij graag bijdragen aan het democratische proces van onze vereniging? Heb jij een oog voor talent, motivatie en goede samenwerkers? Wil jij een eerlijke kandidaatstellingsprocedure op gang brengen en kun jij jezelf zo neutraal en kleurloos mogelijk opstellen?

Meld je dan vooral aan om lid te worden van de KC! De tijdsbesteding kan verschillen afhankelijk van het moment in het jaar en het aantal kandidaten. Uiteraard is het aan de commissie zelf hoeveel tijd ze in de gesprekken willen stoppen en hoeveel gesprekken ze willen voeren.

Raad van Advies (2 open posities)

Tijdens het najaarscongres 2024 staan er twee posities open voor de Raad van Advies (RvA). De raad heeft als functie om het landelijk bestuur te adviseren. Daarnaast voer je ook de andere taken die horen bij de raad van advies uit:

Als lid van de raad van advies spreek je maandelijks met het landelijk bestuur over de plannen;

Als lid van de raad van advies geef je gevraagd en ongevraagd advies aan het landelijk bestuur;

Als lid van de raad van advies doe je ieder congres verslag van de afgegeven adviezen;

Wanneer dit nodig is , kun je als raad van advies een extra congres organiseren. Hiervoor moet tijdens dat congres uitleg over de keuze gegeven worden.

Als lid van de raad van advies heb je ervaring met (andere) verenigingen en besturen. Je doel is om de vereniging door de adviezen te verbeteren. Jij staat de vereniging en het landelijk bestuur adviserend bij.

De twee openstaande posities zijn voor een periode van 2 jaar (tot het najaarscongres van 2026). De overige drie RvA-leden blijven verkozen tot het najaarscongres van 2025, zo wordt de continuïteit van dit orgaan gegarandeerd.

Lidmaatschap van de raad van advies kan niet gecombineerd worden met het lidmaatschap van het presidium, landelijk bestuur, afdelingsbestuur, beroepscommissie of de kascommissie. Ook mag je twee jaar voorafgaand aan de benoeming geen lid zijn geweest bij het landelijk bestuur, presidium, afdelingsbestuur en/of beroepscommissie.

Functie landelijk bestuurslid: Communicatie & grafische vormgeving (1 open positie)

De door het aankomende congres gekozen kandidaat voor deze functie zal tot het voorjaarscongres van 2025 in functie blijven. Daarmee rondt de kandidaat de termijn van deze functie af. Na deze periode zullen de reguliere JS-verkiezingen weer plaatsvinden voor de periode 2025/2026.

De functiebeschrijving:

Grafische vormgeving is jouw passie, je weet hoe je op de juiste manier een boodschap moet overbrengen op sociale media én je bent een held in het schrijven van persberichten. Als bestuurslid communicatie beheer je de sociale media van de JS. Daarnaast bepaal je de strategie en de uitstraling van de JS en ga je aan het werk om zo veel mogelijk nieuwe aanwas te realiseren.

Taken:

Samen met de voorzitter en bestuurslid politiek & campagne verantwoordelijk voor de permanente campagne;

Verantwoordelijk voor het beheer van de sociale media en de ontwikkeling van sociale mediacampagnes;

Verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van een communicatiestrategie;

Verantwoordelijk voor het opzetten van ledenwervingscampagnes;

Verantwoordelijk voor het versturen van de ledennieuwsbrief en de nieuwsbrief voor mensen die geïnteresseerd zijn in de JS;

Ondersteunt afdelingen in het maken en ontwerpen van uitingen op (sociale) media;

Verantwoordelijk voor de sociale media accounts van de JS en is in staat om daar vormgeving voor te maken;

Verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van de website js.nl;

Zorgt ervoor dat leden informatie ontvangen gebaseerd op hun interesses;

Verantwoordelijk voor de ondersteuning van de hoofdredacteur van de LAVA vanuit het landelijk bestuur;

Verantwoordelijk voor het beheer en de uitbreiding van JS merchandise;

Verantwoordelijk, samen met politiek & campagne en de internationaal secretaris, voor het opzetten van een campagne voor de Europese verkiezingen.