Utøya 2024

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op donderdag 22 augustus 2024.

Met 10 JS’ers verbleven wij van 31 Juli tot 4 augustus op het AUF zomerkamp op Utøya in Noorwegen! Het was een ontzettend inspirerende, leerzame, maar vooral een hele leuke ervaring. Het avontuur begon stroef toen wij pas ver na middernacht aankwamen op Utøya, en de tenten nog moesten worden opgezet. Maar in de dagen erna hebben wij mogen genieten van een combinatie van prachtig weer, fenomenaal uitzicht en inspirerende sprekers!

Zo kwamen onder andere de Minister van zorg, de minister van klimaat, de minister van buitenlandse zaken, en de minister-president van Noorwegen, Jonas Store spreken. Maar we hebben niet alleen kunnen luisteren naar kopstukken uit de Noorse politiek. Zo kwam ook Chris Smalls spreken, voormalig leider van de vakbond voor Amazon medewerkers. Hij trakteerde ons zelfs op een rap optreden!!

Alleen wanneer je op Utøya bent geweest realiseer je je hoe belangrijk deze plek is, heel veel politici van de Noorse Sociaaldemocratische partij kwamen hier in hun jeugd ook naar zomerkampen. AUF, onze Noorse zusterorganisatie, is dan ook erg groot. Ze hebben maar liefst 9000 leden op een bevolking van iets minder dan 6 miljoen inwoners, ze zijn dus echt veel groter dan de JS. Het is inspirerend om te zien hoeveel politici doorkomen vanuit AUF.

Een ander leuk aspect van het zomerkamp was het in contact komen met andere internationale gasten. Ze kwamen dit jaar van alle hoeken de wereld, van Nederland tot Kirgizië . En van Palestina tot Nepal. Het was leuk om te leren waar sociaaldemocratische jongeren in andere landen zich mee bezig houden. Bovendien is dit contact met andere sociaaldemocraten in de wereld essentieel voor de voortzetting van de strijd voor onze idealen. Alleen samen kunnen wij strijden voor een betere wereld!

Helaas zal voor altijd de vreselijke aanslag op 22 Juli 2011 blijven kleven aan Utøya. Pas als je er bent geweest realiseer je je niet alleen dat het een vreselijk bloedbad was, maar dat het ook een aanval in het hart van de sociaaldemocratie, en daarmee in de democratie zelf was. De manier waarop AUF de aanslag een plekje heeft proberen te geven, is indrukwekkend. De kantine waar veel slachtoffers zijn gevallen, is overdekt met een constructie die wordt gedragen door 69 pilaren en 495 houten planken. Deze aantallen staan symbool voor de 69 slachtoffers, en de 495 overlevenden. In de constructie staat chronologisch aangegeven wat er op 22 Juli is gebeurd. Er werden zelfs gesprekken getoond tussen mensen op het eiland die wanhopig hun ouders probeerden te bereiken en op de hoogte te houden. Zoveel mogelijk van de kantine is in stand gehouden. De kogelgaten zaten nog in de muren. Al met al was het een emotionele ervaring, mede omdat de slachtoffers mensen waren zoals wij. Het contrast met de kantine, en op enkele meters de jongeren die gewoon aan het genieten waren van hun vakantie was enorm. Maar hier zit ook de kracht van Utøya, ondanks deze inktzwarte pagina blijft Utøya een plek voor zomerkampen van AUF. Dat is het sterkte symbool dat je kan geven na de aanslag, wij zullen namelijk nooit onze idealen en manier van politiek bedrijven laten afpakken door iemand.