Inbreng verslag schriftelijk Geannoteerde Agenda informele Raad Buitenlandse Zaken Defensie d.d. 29 augustus 2024 (21501-28-269) - Defensieraad

1.

Kerngegevens

Officiële titel Inbreng verslag schriftelijk Geannoteerde Agenda informele Raad Buitenlandse Zaken Defensie d.d. 29 augustus 2024 (Kamerstuk 21501-28-269)
Document­datum 22-08-2024
Publicatie­datum 22-08-2024
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld, 21 augustus 2024

Binnen de vaste commissie voor Defensie hebben de onderstaande fracties de behoefte vragen en opmerkingen voor te leggen aan de minister van Defensie over de Informele Raad Buitenlandse Zaken Defensie van 30 augustus 2024.

De voorzitter van de commissie,

De Roon

De adjunct-griffier van de commissie,

Manten

Inhoudsopgave

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

Vragen en opmerkingen van de leden van de NSC-fractie

II Antwoord / Reactie van de minister

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie

De leden van de PVV-fractie hebben het verslag en de geannoteerde agenda met interesse gelezen en hebben nog enkele vragen.

De leden van de PVV-fractie vragen aan de minister van Defensie of het kabinet van zins is verder bij te dragen aan EU-operatie Aspides, nu de bijdrage die Zr.Ms. Karel Doorman leverde, is afgerond.

De leden van de PVV-fractie vragen de minister of er sinds het aantreden van het nieuwe kabinet een verandering heeft plaatsgevonden in het denken over wat Nederland qua defensiematerieel zelf moet kunnen produceren en zo ja, wat die verandering dan behelst.

De leden van de PVV-fractie vragen aan de minister of hij kan verduidelijken welke rol hij voor welke Nederlandse bedrijven ziet weggelegd in de uitbreiding van de grensoverschrijdende industriële samenwerking waar Nederland binnen Europa voor pleit.

De leden van de PVV-fractie vragen de minister of en zo ja, welke stappen er gezet worden om in Nederland de productie van militair materieel, waaronder munitie, uit te breiden.

De leden van de PVV-fractie vragen de minister wat zijn kijk is op het voornemen van de Voorzitter van de Europese Commissie om een commissaris voor Defensie te benoemen.

De leden van de PVV-fractie vragen de minister of hij concreter kan ingaan op de redenen die ten grondslag lagen aan de vertraging die de rotatie van het personeel van het helikopterdetachement opliep binnen de NAVO-missie in Irak (NMI).

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de geannoteerde agenda en het verslag. Deze leden hebben hierover nog enkele vragen en opmerkingen.

De leden van de VVD-fractie staan achter het initiatief van de minister om het belang van afstemming en complementariteit tussen de NAVO en de EU te benadrukken. Wel vragen deze leden zich af welke belemmeringen er op dit moment zijn om deze twee doelen te bereiken. Verder vragen de leden van de VVD-fractie welke mogelijkheden het kabinet ziet om deze belemmeringen weg te nemen, en welke maatregelen daar eventueel voor nodig zouden zijn, zodat deze doelen zo spoedig mogelijk gehaald kunnen worden.

De leden van de VVD-fractie zijn blij te lezen dat de minister staat voor nauwere Europese samenwerking waar het gaat om het vergroten van de productie- en leveringszekerheid van militair materieel in Nederland en in de EU. Hoe gaat de minister zich opstellen in deze Raad en volgende Raden om meer harmonisatie in de EU en de NAVO voor defensie(systemen) te bewerkstelligen? Hoe zal de minister ervoor zorgen dat meer harmonisatie in de EU niet betekent dat de trans-Atlantische relatie onder druk kan komen te staan of dat niet-EU landen worden uitgesloten van samenwerkingen op het gebied van de defensie-industrie, zo vragen de leden.

De leden van de VVD-fractie zijn het met de minister eens dat een flexibeler inkoopproces nodig is om de defensie-industrie in Europees verband te versterken, om Nederland ook in de toekomst veilig te kunnen houden. Deze leden kijken dan ook positief naar meer standaardisatie, gezamenlijke inkoop en meer sturing op Europese productie die de Verordening Europees Defensie-industrie Programma (EDIP) doelt te bereiken. De leden van de VVD-fractie zijn dan ook positief over het bericht dat het kabinet een constructieve bijdrage aan de onderhandelingen over EDIP beoogt te leveren, en zouden het kabinet willen vragen deze bijdrage met de Kamer te delen na afloop van de Raad.

Verder zouden de leden van de VVD-fractie willen vragen welke doelstellingen het kabinet heeft met betrekking tot EDIP. Welke kansen ziet het kabinet nog om dit pakket aan afspraken met de EU te verbeteren, zo vragen de leden.

De leden van de VVD-fractie willen daarnaast vragen om een update over de continuïteit van de militaire steun aan Oekraïne. Is de minister het eens dat de inkomsten van de rente en winst van de Russische tegoeden bovenop de al beloofde (militaire) steun aan Oekraïne komt? Zo ja, kan de minister deze visie overbrengen aan zijn collega’s tijdens deze Informele Raad?

Verder onderschrijven de leden van de VVD-fractie ook het streven van het kabinet om de wendbaarheid van de inkoop van zowel militaire, als civiele producten die essentieel zijn voor militaire operaties te verbeteren in nationaal verband. Deze leden vragen zich af wat ook daar op dit moment de belemmeringen zijn en welke mogelijkheden het kabinet ziet om deze wendbaarheid zo spoedig mogelijk tewerk te stellen.

Vragen en opmerkingen van de leden van de NSC-fractie

De leden van de NSC-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de geannoteerde agenda van de Raad Buitenlandse Zaken Defensie van 30 augustus 2024. Deze leden hebben enkele vragen over de inzet van het kabinet gedurende deze Raad Buitenlandse Zaken Defensie.

Benoeming Eurocommissaris Defensie

Voorzitter Von der Leyen wil de komende jaren werken aan de Europese Defensie Unie met ondersteuning van een nieuwe commissaris die zich bezig gaat houden met de uitwerking van deze ‘Unie’. Kan de Minister aangeven wat er hiermee precies wordt bedoeld en hoe dit verschilt met de huidige Defensie-strategie van de EU, zo vragen de leden.

Steun aan Oekraïne

Waar Nederland Oekraïne militair blijft steunen, heeft Duitsland aangegeven dat er geen nieuwe middelen worden vrijgemaakt in de begroting voor militaire steun wegens tekorten. Duitsland wil de hulp aan Oekraïne wel voortzetten met middelen uit bevroren Russische tegoeden en gezamenlijke EU-steun. Kan de Minister aangeven hoe de EU deze landen gaat aansporen om, naast gezamenlijke steun, ook individueel middelen vrij te maken voor de steun aan Oekraïne?

II Antwoord/ Reactie van de minister


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.