Brief van de minister van BuZa over verslag Europese Politieke Gemeenschap van 18 juli 2024 - Europese Raad

Deze brief is onder nr. EB toegevoegd aan dossier 21501-20 - Europese Raad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Europese Raad; Brief van de minister van BuZa over verslag Europese Politieke Gemeenschap van 18 juli 2024
Document­datum 01-08-2024
Publicatie­datum 01-08-2024
Nummer KST2150120EB
Kenmerk 21501-20, nr. EB
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

21 501-20

Europese Raad

EB

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 juli 2024

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister-President, het verslag aan van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) van 18 juli 2024.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

C.C.J. Veldkamp

kst-21501-20-EB ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Verslag Europese Politieke Gemeenschap

Premier Schoof nam op 18 juli deel aan de vierde bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG), ditmaal georganiseerd in het Verenigd Koninkrijk (VK) in het Blenheim Palace te Oxfordshire.

Tijdens de EPG-bijeenkomst vond geen besluitvorming plaats en werden geen gezamenlijke verklaring(en) of conclusies aangenomen. De EPG blijft een informeel forum voor politieke dialoog en samenwerking tussen Europese landen, zowel de EU alsook Europese landen uit Oost-Europa, de Westelijke Balkan en de Zuidelijke Kaukasus. Voor het eerst was ook de NAVO vertegenwoordigd door de Secretaris-Generaal. Premier Schoof had een aantal bilaterale gesprekken in de marge van de top, waaronder een kennismakingsgesprek met premier Pashinyan van Armenië. Zij bespraken het momentum in de relatie tussen de EU en Armenië, waaronder de non-lethale steun vanuit het EPF en de EU-missie in Armenië. Voorts spraken de premiers over het belang van regionale stabiliteit en de voortgang in het vredesproces.

Plenaire sessie

De bijeenkomst startte met een plenaire sessie over Europese veiligheid. Speeches werden gegeven door de premier van het VK Starmer1, de president van Oekraïne Zelensky2, de president van Zwitserland Amherd3 en de Deense premier Frederiksen. De recent aangetreden Premier Starmer benadrukte open te staan voor versterkte samenwerking met Europese landen. President Zelensky vroeg aandacht voor de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. President Amherd blikte terug op de Vredesconferentie in Zwitserland. Premier Frederiksen zette de oproep tot steun aan Oekraïne kracht bij.

Tijdens de plenaire sessie zocht het VK steun voor een oproep om de Russische schaduwvloot aan te pakken. De oproep richt zich tot vlaggen-staten, havenstaten en eigenaren van schepen om het mogelijke te doen opdat schepen aan milieuvereisten voldoen. Deze oproep kreeg brede steun onder de aanwezigen, waaronder van Nederland, waarbij het belang van informatiedeling en het uitwerken van concrete vervolgmaat-regelen op expertniveau werd benadrukt.

Daarop volgden vier parallelle rondetafelgesprekken die zich richtten op de thema's energie en connectiviteit, het verdedigen en veiligstellen van democratieën (verdeeld in twee sessies), en migratie. De rondetafelgesprekken hadden informele gedachtewisseling tot doel. De bijeenkomst werd afgesloten met een plenaire slotsessie.

Rondetafelgesprek migratie

De Minister-President nam deel aan het informele rondetafelgesprek over migratie, waar werd stilgestaan bij de huidige uitdagingen op dit gebied. De Minister-President benadrukte het belang van beter grip krijgen op migratie, door bijvoorbeeld het versterken van de Europese buitengrenzen, het verbeteren van het terugkeerbeleid, een gericht arbeids-migratiebeleid, een hardere aanpak van mensensmokkel, en het bieden van bescherming aan vluchtelingen. Ook benadrukte de Minister-

President het belang van brede partnerschappen met derde landen, en de noodzaak tot het verkennen van innovatieve vormen van migratiesamen-werking. Verschillende van de aanwezige landen beaamden het belang van partnerschappen en een intensievere aanpak van de georganiseerde misdaad die achter mensensmokkel zit.

Rondetafelgesprek verdedigen en veiligstellen van democratieën

Het rondetafelgesprek verdedigen en veiligstellen van democratieën vond plaats in twee parallelle sessies. De Minister-President was hierbij niet aanwezig. Tijdens de sessies was er aandacht voor het beschermen van de democratie, het belang van samenwerking en het bewustzijn van de voor- en nadelen van technologie. Het kabinet deelt de opvatting dat manipulatie van de informatiesfeer een dreiging vormt voor democratische processen.

Rondetafelgesprek energie en connectiviteit

Tijdens het rondetafelgesprek over energie en connectiviteit werd gesproken over diversificatie van de energievoorziening met een grote rol voor waterstof. De Minister-President nam niet deel aan dit rondetafelgesprek. Het gesprek ging verder over bestaande bottlenecks in de energievoorziening, waarbij opslagcapaciteit een aandachtspunt is. Tot slot was er aandacht voor Oekraïne en de noodzaak om het energiesysteem in niet alleen te herstellen maar ook toekomstbestendig te maken.

Eerste Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 21 501-20, EB 3

1

   PM's remarks at the opening plenary session of the European Political Community: 18 July 2024 - GOV.UK (www.gov.uk)

2

   https://www.president.gov.ua/en/news/koli-prograye-agresor-vigraye-svit-vistup-prezidenta-ukrayin-92249

3

   https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-101901.html


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.