Artikelen - versie internetconsultatie en toetsing

1.

Kerngegevens

Document­datum 20-06-2024
Publicatie­datum 21-06-2024
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Wet van ... tot wijziging van de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg in verband met Richtlijn (EU) 2011/24 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2011 betreffende de toepassing van de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg

VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo, Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is ter uitvoering van artikel 14 van Richtlijn (EU) 2011/24 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2011 in de Wet aanvullende bepalingen grondslagen op te nemen ten behoeve van het uitwisselen van patiëntgegevens tussen lidstaten via een nationaal contactpunt voor e-gezondheid;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Artikel I

De Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1 worden, onder vervanging van de punt aan het slot van die bepaling door een puntkomma, de volgende onderdelen [waarvan de letteraanduiding alfabetisch aansluit op het laatste onderdeel], toegevoegd, luidende:

#. nationaal contactpunt voor e-gezondheid: organisatorisch en technisch knooppunt, onder de verantwoordelijkheid van een lidstaat, voor de uitwisseling van de in digitale zorgdiensten opgenomen persoonsgegevens, waaronder gegevens over de gezondheid;

##. lidstaat: lidstaat van de Europese Unie of een andere staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte.

###. cliënt uit Nederland: de cliënt die ingevolge de Wet langdurige zorg en de daarop gebaseerde regelgeving van rechtswege verzekerd is.

B

Na artikel 15j wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

Hoofdstuk 3b. Nationaal contactpunt voor e-gezondheid Artikel 15k

  • 1. 
    Onze Minister draagt zorg voor de inrichting, beschikbaarstelling, instandhouding, werking, beveiliging en het beheer van het nationaal contactpunt voor e-gezondheid.
  • 2. 
    De taak, bedoeld in het eerste lid, strekt ertoe gegevens uit te kunnen wisselen met aangesloten zorgaanbieders in Nederland en met soortgelijke contactpunten in andere lidstaten ten behoeve van:
  • a. 
    de verlening van zorg in Nederland aan een cliënt uit een andere lidstaat;
  • b. 
    de verlening van zorg in een andere lidstaat aan een cliënt uit Nederland.
  • 3. 
    Onze Minister verwerkt persoonsgegevens, waaronder gegevens over de gezondheid, voor zover dit noodzakelijk is ter uitvoering van de taak, bedoeld in het eerste lid.
  • 4. 
    Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over de in het tweede en derde lid bedoelde gegevens, die met toepassing van de artikelen 15l en 15m worden uitgewisseld.
  • 5. 
    Bij algemene maatregel van bestuur kan de taak, bedoeld in het eerste lid, aan een ander bestuursorgaan worden overgedragen.

Artikel 15l

  • 1. 
    Een verzoek van een zorgaanbieder aan Onze Minister om ten behoeve van het doel, bedoeld in artikel 15k, tweede lid, onder a, gegevens over een cliënt uit een andere lidstaat te ontvangen, bevat persoonsgegevens waaronder gegevens over gezondheid. Onze Minister verstrekt deze gegevens aan het nationaal contactpunt voor e-gezondheid in de lidstaat van herkomst van de cliënt met als doel de desbetreffende gegevens over de cliënt, waaronder gegevens over zijn gezondheid, te ontvangen.
  • 2. 
    Onze Minister ontvangt van het nationaal contactpunt voor e-gezondheid, bedoeld in het eerste lid, gegevens over de cliënt, waaronder gegevens over zijn gezondheid, verwerkt deze en verstrekt ze aan de zorgaanbieder die erom heeft verzocht.

Artikel 15m

  • 1. 
    Wanneer Onze Minister van een nationaal contactpunt voor e-gezondheid in een andere lidstaat een verzoek ontvangt om ten behoeve van het doel, bedoeld in artikel 15k, tweede lid, onder b, gegevens over een cliënt uit Nederland te verstrekken, verwerkt Onze Minister de persoonsgegevens, waaronder gegevens over gezondheid, die hij bij dat verzoek ontvangt. Onze Minister verstrekt deze gegevens aan de aangesloten zorgaanbieders van de cliënt met als doel nadere gegevens over de cliënt, waaronder gegevens over zijn gezondheid, te ontvangen.
  • 2. 
    Onze Minister verstrekt aan het aan het nationaal contactpunt voor e-gezondheid in de lidstaat waar de cliënt uit Nederland zorg ontvangt, de gegevens over de cliënt, waaronder gegevens over zijn gezondheid, die hij heeft ontvangen van de zorgaanbieders, bedoeld in het eerste lid.
  • 3. 
    Onze Minister verwerkt het burgerservicenummer, voor zover dit noodzakelijk is voor de goede uitvoering van de taak, bedoeld in artikel 15k, eerste lid, met het doel te waarborgen dat de in het kader van de verlening van zorg te verwerken persoonsgegevens op die cliënt betrekking hebben. Onder deze verwerking wordt tevens begrepen de verstrekking ervan aan een nationaal contactpunt uit een andere lidstaten en zorgaanbieders in Nederland.
  • 4. 
    Wanneer een zorgaanbieder voor de uitwisseling van gegevens van zijn cliënt gebruik maakt van de diensten van een derde partij, die daarbij zelf verwerkingsverantwoordelijke is als bedoeld in artikel 4, zevende lid, van de Algemene verordening gegevensbescherming, vindt de uitwisseling, bedoeld in het eerste tot en met het derde lid, plaats met die derde partij.

Artikel 15n

  • 1. 
    Ter uitvoering van de taak, bedoeld in artikel 15k, eerste lid, stelt Onze Minister op aanvraag vast of een zorgaanbieder wordt aangesloten op het nationaal contactpunt voor e-gezondheid.
  • 2. 
    Een aanvraag, als bedoeld in het tweede lid, wordt ingediend door middel van een door Onze Minister beschikbaar gesteld aanvraagformulier.
  • 3. 
    Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over de aanvraagprocedure en de voorwaarden waaronder een zorgaanbieder wordt aangesloten op het contactpunt voor e-gezondheid.

Artikel II

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld. Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

De Minister van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.