Beantwoording Beleidskompasvragen

1.

Kerngegevens

Document­datum 19-06-2024
Publicatie­datum 19-06-2024
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Beleidskompasformulier voor

internetconsultatie

Instructie voor gebruik:

Dit is het formulier voor de beantwoording van de Beleidskompasvragen ten behoeve van internetconsultatie. Per 29 maart 2023 worden bij nieuwe internetconsultaties de antwoorden op de vragen van het Beleidskompas gepubliceerd. Let op dat dit formulier op enkele punten afwijkt van het reguliere Beleidskompasformulier, aangezien dit formulier terugblikt op de stappen voorafgaand aan de consultatie.

Alle tekstvakken in het formulier dienen te worden ingevuld en vragen mogen niet worden verwijderd. Indien het voorstel een technische wijziging betreft of om een andere reden beleidsarm is, kan bij de vragen die niet van toepassing zijn worden volstaan met het invullen van "n.v.t.".

Verwijder de cursief gedrukte tekst na beantwoording van de vragen.

Titel:

(Vul hier de publicatietitel van de internetconsultatie in)

Concept-regeling versie 2024 AERIUS, omgevingswaarde 2025, Rpmp 2024 en datum prioritering PAS-melders

Wie zijn belanghebbenden en waarom?

Toelichting

Hulpvragen

  • • 
    Wie zijn direct of indirect belanghebbenden bij het betreffende vraagstuk?

In deze regelingswijziging worden meerdere onderwerpen meegenomen. Onderstaand zijn per onderwerp de belanghebbende partijen genoemd waarvan de wijziging hun werkterrein mogelijk raakt dan wel consequenties heeft voor hun belangen. Deze partijen zijn, waar relevant, meegenomen bij het opstellen van de voorgestelde wijzigingen. Als titel voor het onderwerp is de benaming van het daaraan gerelateerde hoofdstuk in het algemeen deel van de toelichting aangehouden.

Technische aanpassingen AERIUS

Er zijn verschillende belanghebbenden die gebruik maken van de AERIUS producten. Zo is AERIUS Calculator een hulpmiddel dat initiatiefnemers ondersteunt in het berekenen van de eventuele stikstofdepositie van een voorgenomen wijziging of start van een activiteit. Provincies en departementen met een stikstofbank en omgevingsdiensten zijn belanghebbend voor deze wijziging omdat het betrekking heeft op de uitvoering en het werken met AERIUS Register. Voor alle belanghebbenden (zoals provincies en ondernemers) van alle AERIUS producten geldt dat deze gebaseerd moeten zijn op de meest recente wetenschappelijke inzichten en juridische en beleidsmatige uitgangspunten. Met de technische aanpassingen van de versies 2024 wordt hieraan voldaan.

Opnemen omgevingswaarde 2025

Deze wijziging is van belang voor provincies en het Rijk. Het opnemen van de omgevingswaarde voor het jaar 2025 biedt inzicht in de voortgang richting de omgevingswaarde, en of het noodzakelijk is om de bijsturingsmechanismes in werking te laten treden

Datum prioritering PAS-melders met handhavingsverzoek

Deze wijziging is van belang voor provincies en PAS-melders met een handhavingsverzoek, omdat PAS-melders met een handhavingsverzoek nu in alle gevallen voorrang krijgen bij het reserveren van stikstofdepositieruimte uit de SSRS-bank.

Toevoegen Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024

Belanghebbende zijn provincies en omgevingsdiensten, PAS-melders en de Minister voor Natuur en Stikstof. Deze wijziging is voor hen van belang omdat hierdoor de overgebleven ruimte uit de Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024, onder voorbehoud, wordt toegevoegd aan het Stikstofregistratiesysteem (SSRS-bank).

  • • 
    Wie beschikken er over relevante kennis over en ervaring met het vraagstuk?

n.v.t.

  • • 
    Op welke wijze zijn belanghebbenden tot nu toe in de verschillende fasen van het beleidstraject betrokken?

n.v.t.

  • 1. 
    Wat is het probleem?

Toelichting

Hulpvragen

  • a) 
    Wat is het probleem?

Technische aanpassingen AERIUS

Er is een aantal technische aanpassingen beoogd om de AERIUS producten te actualiseren naar de meest recente wetenschappelijke inzichten. AERIUS Calculator is het verplicht voorgeschreven rekeninstrument waarmee depositie van stikstof op Natura 2000-gebieden wordt berekend in het kader van toestemmingsverlening. Het is van belang dat hierin de meest recente wetenschappelijke inzichten zijn verwerkt, daarom wordt AERIUS jaarlijks geactualiseerd. Met de regelingswijziging is beoogd gebruik van deze nieuwe geactualiseerde versie voor schrijven. Dit is een juridische vereiste voor het gebruik bij toestemmingverlening. AERIUS Register wordt hiermee in lijn gebracht en geactualiseerd.

Opnemen omgevingswaarde 2025

AERIUS Monitor is voorgeschreven als applicatie voor de monitoring voor stikstofdepositie voor de wettelijke omgevingswaarden, wat doelen zijn voor 2025, 2030 en 2035. AERIUS Monitor was tot nu toe alleen voorgeschreven voor de monitoring van 2030. Monitor is nu ook voorgeschreven voor de omgevingswaarden van 2025.

Datum prioritering PAS-melders met handhavingsverzoek

In april 2024 heeft het Kabinet aangekondigd de aanpak rondom PAS-melders te verbreden. Tot nu toe geldt dat het bevoegd gezag bij het reserveren van stikstofdepositieruimte voor gemelde PAS-projecten voorrang geeft aan projecten ten aanzien waarvan het voor 13 januari 2022 een verzoek heeft ontvangen tot handhaving van het verbod. In het kader van het verbreden van de aanpak PAS-melders is het wenselijk om alle PAS-melders waartegen een handhavingsverzoek is ingediend voorrang te geven, onafhankelijk van het moment waarop het handhavingsverzoek is ingediend.

Toevoegen Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024

Veel Natura 2000-gebieden gaan gebukt onder een forse overbelasting door stikstofdepositie. Dat maakt het lastig om nog natuurvergunningen te verlenen of anderszins toestemming te geven voor activiteiten die stikstofdepositie veroorzaken. Tijdens het PAS zijn veel projecten gerealiseerd zonder natuurvergunning. Een deel van de betrokken activiteiten wordt nog steeds verricht en heeft alsnog een vergunning nodig. Dit betreft de PAS-melders. Om voor de PAS-melders tot een vergunning te komen, is in een aantal gevallen eerst stikstofruimte nodig. Deze stikstofruimte wordt vrijgemaakt door bronmaatregelen en beschikbaar gesteld via het Stikstofregistratiesysteem (SSRS-bank).

De Regeling Provinciale Maatregelen PAS-melders 2024 (Rpmp 2024) moet nog aan de huidige regeling worden toegevoegd als bronmaatregel in de SSRS-bank. Deze regeling heeft als doel om (maatwerk)oplossingen voor PAS-melders te faciliteren en daarbij kan depositieruimte overblijven. Als deze regeling als bronmaatregel is opgenomen kan de overgebleven ruimte die vrijkomt uit deze regeling ook worden ingezet voor legalisatie van PAS-melders. Zolang dat nog niet het geval is, kan de overgebleven ruimte niet worden benut.

  • b) 
    Wat zijn de oorzaken van het probleem?

Technische aanpassingen AERIUS

Elk jaar worden de AERIUS producten verrijkt met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Omdat dit tijd kost, en hiervoor toegang tot de AERIUS producten tijdelijk niet mogelijk is, gebeurt dit op een vast moment per jaar, in oktober, hierdoor is het nu noodzakelijk om de wijzigingen door te voeren._

  • c) 
    Wat is de omvang van het probleem?

n.v.t.

  • d) 
    Wat is het huidige beleid en wat heeft de evaluatie opgeleverd?

n.v.t.

  • e) 
    Wat gebeurt er als de overheid niets doet (Nuloptie)? Wat rechtvaardigt overheidsinterventie?

De Omgevingsregeling moet actueel zijn. Als de AERIUS producten Calculator en Register niet worden geüpdatet naar versie 2024 waarin de meest recente wetenschappelijke inzichten zijn opgenomen, betekent dit de regeling niet actueel is.

  • 2. 
    Wat is het beoogde doel?

Toelichting

Hulpvragen

  • a) 
    Wat zijn de beleidsdoelen?

Technische aanpassingen AERIUS

Het beoogde doel is de meest actuele versie van AERIUS Calculator voor te schrijven en daarmee in lijn de meest actuele versie van Register beschikbaar te stellen. Hiermee is het instrumentarium weer actueel en geschikt voor gebruik bij toestemmingverlening.

Opnemen omgevingswaarde 2025

De monitoring van de omgevingswaarde is met deze wijziging nu niet alleen voor 2030, maar ook voor 2025 op basis van Monitor. Dit creëert eenduidigheid in de monitoring.

Datum prioritering PAS-melders met handhavingsverzoek

Het beoogde doel is om alle PAS-melders met een handhavingsverzoek voorrang te geven bij het reserveren van stikstofdepositieruimte. Hier maakt het moment van het indienen van het handhavingsverzoek niet langer uit.

Toevoegen Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024

Het beoogde doel is om de ruimte uit de Rpmp 2024, onder voorbehoud, ook beschikbaar te kunnen stellen voor PAS-melders.

n.v.t.

  • 3. 
    Wat zijn opties om het doel te realiseren?

Toelichting

Hulpvragen

  • a) 
    Wat zijn kansrijke aangrijpingspunten om het doel te realiseren?

Technische aanpassingen AERIUS

Om de beoogde doelen die van technische aard zijn moet de Or op punten worden aangepast. Daarvoor is een regelingswijziging nodig. Er zijn geen andere opties. Voor het beoogde doel met betrekking tot staatssteun, zijn er ook alternatieven buiten de Ow en Or om. Er zou ook in de individuele vergunningverlening een staatssteuntoets kunnen worden gedaan. Dat betekent echter een toename van de administratieve lasten bij overheden. En daarnaast kan het zijn dat vergunningverlening met depositieruimte uit een stikstofbank door een ander overheidsorgaan wordt uitgevoerd dat door de overheid die zeggenschap heeft over de stikstofbank. Deze alternatieven zullen leveren dus een risico op voor de overheid die zeggenschap heeft over de stikstofbank en die verantwoordelijk is voor het terugvorderen van staatssteun en daarnaast levert het extra administratieve laste op. Daarmee is dat eigenlijk geen reëel alternatief.

Opnemen omgevingswaarde 2025

Om AERIUS Monitor formeel geschikt te maken voor het monitoren voor stikstofdepositie voor de wettelijke omgevingswaarde van 2025 is een wijziging van de Omgevingsregeling nodig. Er is geen andere optie.

Datum prioritering PAS-melders met handhavingsverzoek

Om het beoogde doel te realiseren moeten de datum van 13 januari 2022 uit de Omgevingsregeling worden gehaald. Daarvoor is een regelingswijziging nodig. Er zijn geen andere opties.

Toevoegen Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024

Om het beoogde doel te realiseren moet de Rpmp 2024 als bronmaatregel worden toegevoegd aan de Omgevingsregeling. Daarvoor is een regelingswijziging nodig. Er zijn geen andere opties.

  • b) 
    Wat zijn, gegeven de aangrijpingspunten, kansrijke beleidsopties?

De meest kansrijke beleidsoptie is een wijziging van de Omgevingsregeling.

0

  • 4. 
    Wat zijn de gevolgen van de opties?

Toelichting

Hulpvragen

  • a) 
    Wat zijn de verwachte gevolgen per beleidsoptie?

Technische aanpassingen AERIUS

De gevolgen van de wijzigingen zijn dat het versienummer van AERIUS Register en Calculator wordt gewijzigd in versie 2024.

Opnemen omgevingswaarde 2025

Het gevolg van de wijziging is dat AERIUS Monitor gebruikt kan worden voor het monitoren van het bereiken van de omgevingswaarden voor het jaartal 2025.

Datum prioritering PAS-melders met handhavingsverzoek

Het gevolg van de wijziging is dat alle PAS-melders met een handhavingsverzoek voorrang krijgen bij het reserveren van stikstofdepositieruimte uit de SSRS-bank en niet enkel degene met een handhavingsverzoek voor de datum van 13 januari 2022.

Toevoegen Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024

Het gevolg van deze wijziging dat er depositieruimte uit Rpmp 2024, onder voorbehoud, in de SSRS-bank beschikbaar kan worden gemaakt ten behoeve van de legalisatie van PAS-melders.

  • b) 
    Welke verplichte toetsen zijn van toepassing en wat zijn daarvan de uitkomsten (voor zover bekend)?

n.v.t.

  • 5. 
    Wat is de voorkeursoptie?

Toelichting

Hulpvragen

  • a) 
    Wat is het voorstel?

Voor alle onderwerpen heeft een wijziging van Or, zoals deze voorligt in consultatie, de voorkeur.

  • b) 
    Hoe houdt het voorstel rekening met:
  • • 
    bedrijvenbrede maatschappelijke impact?

De introductie van versie 2024 van AERIUS Calculator, Register en Monitor heeft geen gevolgen voor de regeldruk. Ook de verplichting om AERIUS Monitor versie 2024 te gebruiken voor de monitoring van de omgevingswaarde voor stikstofdepositie voor 2025 heeft geen gevolgen voor de regeldruk. De monitorings- en rapportageverplichtingen richten zich namelijk niet tot burgers of bedrijven.

  • c) 
    Wat zijn de risico's en onzekerheden van dit voorstel?

Technische aanpassingen AERIUS

Eerder opgeslagen en ongebruikte stikstofdepositieruimte binnen AERIUS Register, wordt middels de nieuwste versie van AERIUS Calculator herberekend. Een gevolg hiervan kan zijn dat deze ongebruikte stikstofdepositieruimte lager in omvang uitvalt.

Datum prioritering PAS-melders met handhavingsverzoek

Met het loslaten van een specifieke datum/termijn bestaat het risico dat een PAS-melder een derde partij vraagt om een handhavingsverzoek in te dienen om zo voorrang te krijgen bij het reserveren van stikstofdepositieruimte. Dit risico wordt echter als klein inschat en is daarmee aanvaardbaar.

Er bestaan vaste momenten in het jaar waarop de Omgevingsregeling gewijzigd kan worden. Dit zijn natuurlijke momenten om zowel problemen als kansen te verhelpen dan wel te introduceren bij een volgend wijzigingsmoment._

Intern gebruik

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.