Amendement (gewijzigd/nader/vervangend); Gewijzigd amendement Vondeling ter vervanging van nr. 7 over het verlagen van de leeftijd voor een kindgesprek - Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek om de drempel te verlagen voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken (Wet drempelverlaging omgang grootouders)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 12 toegevoegd aan wetsvoorstel 36364 - Wet drempelverlaging omgang grootouders i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek om de drempel te verlagen voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken (Wet drempelverlaging omgang grootouders); Amendement (gewijzigd/nader/vervangend); Gewijzigd amendement van het lid Vondeling ter vervanging van nr. 7 over het verlagen van de leeftijd voor een kindgesprek
Document­datum 19-06-2024
Publicatie­datum 19-06-2024
Nummer KST3636412
Kenmerk 36364, nr. 12
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

36 364

Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek om de drempel te verlagen voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken (Wet drempelverlaging omgang grootouders)

Nr. 12

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VONDELING TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 19 juni 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

 

In het opschrift wordt na «het Burgerlijk Wetboek» ingevoegd «en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering».

II

In de beweegredenen wordt na «het Burgerlijk Wetboek» ingevoegd «en artikel 809 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering».

III

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor de tekst wordt de onderdeelsaanduiding «B» geplaatst en in de tekst wordt «In Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt aan artikel 377a, eerste lid,» vervangen door «Aan artikel 377a, eerste lid wordt».
  • 2. 
    Voor onderdeel B (nieuw) worden een aanhef en een onderdeel ingevoegd, luidende:

Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 227, vijfde lid, wordt «twaalf jaren» vervangen door «acht jaren».

kst-36364-12

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 364, nr. 12    1

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA

In artikel 809 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wordt «twaalf jaren» steeds vervangen door «acht jaren».

Toelichting

Indiener meent dat het uitgangspunt van deze wet juist het centraal stellen van het kind behoort te zijn en het daarbij van belang is dat de mening van het kind betrokken wordt. In ieder geval dat een kind in de gelegenheid wordt gesteld zijn of haar mening te uiten.

Op dit moment zijn rechters wettelijk verplicht om kinderen van twaalf jaar uit te nodigen voor een zogenaamd kindgesprek. Tijdens dit vertrouwelijke gesprek tussen de rechter en het kind kan het kind zijn of haar mening geven over bijvoorbeeld een omgangsregeling. Een kind is niet verplicht om hierop in te gaan. De keuze is aan het kind. Het staat rechters vrij om ook kinderen jonger dan twaalf jaar uit te nodigen. In de praktijk gebeurt dit al en nodigen sommige rechtbanken kinderen uit van acht jaar en ouder.

Indiener vindt het belangrijk dat kinderen vanaf acht jaar worden uitgenodigd voor een gesprek. Zij kunnen dan zelf aangeven waar zij zich het prettigst en het veiligst bij voelen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het ook goed is voor het gevoel van zelfcontrole en daarnaast zijn kinderen vanaf acht jaar ook daadwerkelijk in staat om hun mening te verkondigen.

Daarom stelt indiener middels dit amendement voor om de wettelijke leeftijdsgrens waarop een rechter een kind uitnodigt voor een zogenaamd kindgesprek te verlagen van twaalf naar acht jaar.

Vondeling

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 364, nr. 12


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.