Amendement Ceder over een evaluatie na drie jaar - Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 teneinde te voorzien in herziening van de regels voor niet tijdig beslissen op aanvragen op grond van de Vreemdelingenwet 2000 (Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken)

Dit amendement i is onder nr. 10 toegevoegd aan wetsvoorstel 35749 - Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 teneinde te voorzien in herziening van de regels voor niet tijdig beslissen op aanvragen op grond van de Vreemdelingenwet 2000 (Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken); Amendement; Amendement van het lid Ceder over een evaluatie na drie jaar
Document­datum 18-06-2024
Publicatie­datum 18-06-2024
Nummer KST3574910
Kenmerk 35749, nr. 10
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

35 749

Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 teneinde te voorzien in herziening van de regels voor niet tijdig beslissen op aanvragen op grond van de Vreemdelingenwet 2000 (Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken)

Nr. 10

AMENDEMENT VAN HET LID CEDER

Ontvangen 18 juni 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA

Onze Minister van Justitie en Veiligheid zendt binnen drie jaar na de inwerkingtreding van deze wet aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk. In het verslag wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de ontwikkeling van het aantal tijdige beslissingen.

Toelichting

Het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom is ingegeven door de situatie dat de IND zich geconfronteerd ziet met grote achterstanden in de besluitvorming en tegelijkertijd een gebrek heeft aan capaciteit om deze achterstanden in te lopen. De regering betoogt dat de dwangsommen niet bijdragen aan het doel om te komen tot tijdige besluitvorming.

Dit amendement introduceert een evaluatiebepaling, met als doel na een periode van drie jaar te bezien of de beslistermijnen na inwerkingtreding van de wetswijziging vaker overschreden worden of juist minder vaak. Aan de hand van de evaluatie kan dan beoordeeld worden of de wetswijziging heeft bijgedragen aan het doel van tijdige besluitvorming of niet.

In de evaluatie wordt onder andere aandacht besteed aan de duur van de wachttijden en hoe snel na een rechtelijke uitspraak daadwerkelijk een besluit wordt genomen.

Ceder

kst-35749-10 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 35 749, nr. 10


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.