Brief regering; Appreciatie van de Motie Idsinga c.s. over twee jaar na inwerkingtreding van het belastingverdrag met Malta in samenwerking met Curaçao een evaluatie naar de Kamer sturen (36321-(R2181)-11) - Goedkeuring van het op 18 november 2015 te Valletta tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Curaçao, en de Republiek Malta tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen (Trb. 2015, 196 en Trb. 2016, 124)

Deze brief is onder nr. 12 toegevoegd aan wetsvoorstel 36321 (R2181) - Goedkeuring van het belastingverdrag namens Curaçao met Malta (inkomen).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Goedkeuring van het op 18 november 2015 te Valletta tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Curaçao, en de Republiek Malta tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen (Trb. 2015, 196 en Trb. 2016, 124); Brief regering; Appreciatie van de Motie van het lid Idsinga c.s. over twee jaar na inwerkingtreding van het belastingverdrag met Malta in samenwerking met Curaçao een evaluatie naar de Kamer sturen (Kamerstuk 36321-(R2181)-11)
Document­datum 11-06-2024
Publicatie­datum 11-06-2024
Nummer KST1148148
Kenmerk 36321, nr. 12
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

> Retouradres POSTBUS 20201 2500 EE 'S-GRAVENHAGE

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken

Directie Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale aang.

Korte Voorhout 7

2511 CW 'S-GRAVENHAGE

POSTBUS 20201

2500 EE 'S-GRAVENHAGE

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Ons kenmerk

Datum 10 juni 2024    2024-0000348460

Betreft Appreciatie gewijzigde motie lid Idsinga c.s. m.b.t. belastingverdrag Curagao - Malta

Geachte voorzitter,

Tijdens het plenaire debat over het belastingverdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Curagao en de Republiek Malta, op 5 juni 2024 hebben de leden Idsinga (NSC), Van Eijk (VVD) en White (GL/PvdA) een motie ingediend over een evaluatie van het genoemde verdrag. Naar aanleiding van de discussie die is gevoerd tijdens het debat, is de motie aangepast. Ik voorzie u in deze brief van een appreciatie van de herziene motie.

De motie verzoekt de regering de eerste periodieke peer review van de OESO over het verdrag naar de Kamer te sturen, voorzien van een toelichting waarin onder andere aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van de economische banden tussen beide landen als gevolg van dit belastingverdrag en waarin wordt gereflecteerd of het verdrag nog in lijn is met actuele internationale inzichten rondom belastingontwijking en -ontduiking.

Ik laat de motie over aan het oordeel van uw Kamer. Ik merk daarbij het volgende op. Fiscaliteit is geen Koninkrijksaangelegenheid, maar een autonome aangelegenheid van de landen. Het is daarbij aan Curagao om te bepalen met wie zij een belastingverdrag wenst te sluiten. Ik kan de motie dus alleen uitvoeren voor zover deze niet in strijd is met het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Verder zijn in internationaal verband afspraken gemaakt over de vraag aan welke eisen belastingverdragen moeten voldoen in het licht van de aanpak van belastingontwijking. Of de verdragen van landen daaraan voldoen wordt gemonitord via een zogenoemd peer review proces. De monitoring die in internationaal verband plaatsvindt, beschouw ik als een effectief en voldoende proces om verdragen te beoordelen. Het is immers de internationale standaard waaraan verdragen wereldwijd worden getoetst. Het is aan Curagao om te beoordelen of verdere monitoring van dit verdrag en de economische effecten daarvan gewenst zijn.

In die zin merk ik op dat deze motie geen precedent moet scheppen om voortaan voor al onze verdragen een dergelijke procedure te starten. Ik hecht daarbij ook aan een gelijk speelveld voor ieder van de landen van het Koninkrijk.

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken

Directie Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale aang.

Datum

10 juni 2024

Ons kenmerk

2024-0000348460

Algemene voorwaarden indien van toepassing

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst,

Marnix L.A. Van Rij

Pagina 2 van 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.