Brief van de minister voor K&E over studie naar de rol van thuis- en buurtbatterijen in het energiesysteem - Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Deze brief is onder nr. Q toegevoegd aan wetsvoorstel 35594 - Wijziging Elektriciteitswet en Wet belastingen op milieugrondslag i.v.m. de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers; Brief van de minister voor K&E over studie naar de rol van thuis- en buurtbatterijen in het energiesysteem
Document­datum 11-06-2024
Publicatie­datum 11-06-2024
Nummer KST1146734
Kenmerk 35594, nr. Q
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

35 594    Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Q    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 juni 2024

Recent is er een studie uitgevoerd naar de rol van thuis- en buurtbatterijen in het energiesysteem naar aanleiding van een motie van lid Erkens c.s. (Kamerstuk 35594, nr. 38) in de Tweede Kamer.

Tijdens het debat over het Wetsvoorstel Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers heb ik naar aanleiding van een vraag van het lid Van Ballekom (VVD), uw Kamer toegezegd een afschrift van de appreciatie op het rapport van CE Delft met uw Kamer te delen (TZ-03838).

Energieopslag bij huishoudens leidt volgens dit onderzoek van CE Delft en Witteveen+Bos in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat niet tot een kostendaling voor consumenten. In deze studie zijn de belangrijkste knelpunten en kansen voor thuis- en buurtbatterijen in kaart gebracht, inclusief beleidsadvies. Thuis- en buurtbatterijen worden naar verwachting slechts op kleine schaal ontwikkeld. Er wordt geadviseerd om thuis- en buurtbatterijen niet actief te stimuleren, maar wel om te faciliteren op randvoorwaarden als ruimtelijke inpassing en brandveiligheid. Daarnaast is het belangrijk om netcongestieneutrale inpassing te borgen.

Na de zomer wordt een uitgebreide appreciatie met uw Kamer gedeeld in de Kamerbrief over de voortgang op de acties uit de Routekaart Energieopslag.

R.A.A. Jetten

Minister voor Klimaat en Energie

1


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.