Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda voor de informele Europese Raad van 17 juni 2024 - Europese Raad

Deze brief is onder nr. DV toegevoegd aan dossier 21501-20 - Europese Raad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Europese Raad; Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda voor de informele Europese Raad van 17 juni 2024
Document­datum 11-06-2024
Publicatie­datum 11-06-2024
Nummer KST1146698
Kenmerk 21501-20, nr. DV
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

21 501-20

Europese Raad

DV

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 juni 2024

Hierbij bied ik u, mede namens de minister-president, de geannoteerde agenda aan voor de informele Europese Raad van 17 juni 2024.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Hanke Bruins Slot

Geannoteerde Agenda voor de informele Europese Raad van 17 juni 2024

Op 17 juni 2024 vindt een informele bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden plaats in Brussel. Het betreft een dinerbespreking waar gereflecteerd wordt op de voorlopige uitkomst van de verkiezingen (6-9 juni) van het Europees Parlement (EP). Daarnaast zal worden gesproken over het proces van de voordrachten van kandidaten voor een aantal topposities in de EU-instellingen. Op deze informele bijeenkomst zullen geen besluiten worden genomen.

De voorzitter van de Europese Raad (ER) heeft de intentie om tijdens de ER van 27-28 juni 2024 te besluiten over de benoemingen voor een aantal topposities. Over de agenda van de ER van 27-28 juni en de Nederlandse inzet wordt uw Kamer zoals gebruikelijk vooraf geïnformeerd.

Besluitvorming over benoemingen

Tijdens de dinerbespreking liggen geen besluiten voor. Voor de besluitvorming over de benoemingen gelden de procedures zoals vastgelegd in het EU-Verdrag (VEU). Voor de benoeming van de voorzitter van de Commissie geldt de procedure zoals voorzien in artikel 17, lid 7, VEU. De ER draagt, rekening houdend met de verkiezingen voor het EP en na passende raadplegingen, met gekwalificeerde meerderheid een kandidaat voor aan het EP. Deze kandidaat wordt door het EP bij meerderheid van zijn leden gekozen. Indien de kandidaat bij de stemming geen meerderheid behaalt, draagt de ER met gekwalificeerde meerderheid van stemmen binnen een maand een nieuwe kandidaat voor, die volgens dezelfde procedure door het EP wordt gekozen.

De Hoge Vertegenwoordiger wordt door de ER met gekwalificeerde meerderheid van stemmen benoemd, met instemming van de nieuw verkozen voorzitter van de Commissie (art. 18 VEU). De voorzitter, de Hoge Vertegenwoordiger en de overige leden van de Commissie worden vervolgens, als College, ter goedkeuring voorgelegd aan het EP. Op basis van deze goedkeuring benoemt de Europese Raad de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen.

De ER kiest zelf zijn voorzitter met gekwalificeerde meerderheid voor een periode van tweeënhalf jaar (art. 15, lid 5, VEU). Het EP kiest ook zelf uit zijn leden de voorzitter (art. 14, lid 4, VEU).

2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.