Resultaten en bevindingen van de consultatie

1.

Kerngegevens

Document­datum 11-06-2024
Publicatie­datum 11-06-2024
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer

Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Bankwet 1998 en de Wet bekostiging financieel toezicht 2019 in verband met de goede werking van het chartale betalingsverkeer

Consultatieverslag

Ministerie van Financiën, 11 juni 2024

  • 1. 
    Inleiding

Een ontwerp van het wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer is van 26 januari tot en met 8 maart 2024 openbaar geconsulteerd. Hierop zijn 38 reacties ontvangen.

  • 2. 
    Algemeen

Naast 19 reacties van particulieren zijn er allereerst reacties ontvangen van de volgende brancheverenigingen en andere belangenbehartigers: Betaalvereniging Nederland, Deurwaarders Collectief Nederland, Consumentenbond en andere consumentenorganisaties, Stichting Donateursbelangen, Stichting Collecteplan, ONL voor Ondernemers, Raad Nederlandse Detailhandel, MKB-Nederland), Human Rights in Finance.EU en Stichting Renaissance Instituut. Daarnaast hebben ABN AMRO, Rabobank en Volksbank gereageerd, en vijf andere banken (bunq, Knab, Revolut, Triodos Bank en Van Lanschot Kempen) hebben een gezamenlijke reactie gegeven. Verder zijn er reacties ontvangen van drie geldtransportondernemingen: Brink's, Ziemann Cashservices NL en VTS Groep Nederland.

Tot slot zijn er reacties van Geldmaat en van Visa binnengekomen.

In de consultatieparagraaf van de memorie van toelichting van het wetsvoorstel wordt ingegaan op de ontvangen reacties. U kunt de memorie van toelichting naar verwachting over enkele weken vinden op https://wetgevingskalender.overheid.nl/Regeling/WGK025591, onder documenten inzien mijlpaal Raad van State.

  • 3. 
    Vervolgtraject

Het wetsvoorstel wordt naar verwachting in de eerste helft van juli aanhangig gemaakt bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Nadat de Afdeling advisering haar advies heeft uitgebracht zal het wetsvoorstel (tezamen met de reactie van de regering op dat advies) aan de Koning worden aangeboden om te worden ingediend bij de Tweede Kamer. Voor de voortgang kijkt u op https://wetgevingskalender.overheid.nl/Regeling/WGK025591.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.