Besluitpunt "Voorbereiding hoorzitting met kandidaat-bewindspersonen"

commissie Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
vergadering 2024-05-21
volgnummer 46
 

Zaak:

 

Zaak:

Brief van het Presidium over het doorgeleiden van de 'Handleiding uitvoering van de hoorzittingen met kandidaat-bewindspersonen' - 36471-32

Besluit:

De hoorzitting zal in overeenstemming met de uitgangspunten worden uitgevoerd

Noot:

Tijdens de stemmingen van 19 maart 2024 heeft de Kamer ingestemd met de uitvoering van de openbare hoorzittingen met kandidaat-bewindspersonen in overeenstemming met de aanwijzingen in de handleiding. Dit betekent in de praktijk het volgende:

  • Alle hoorzittingen vinden plaats voorafgaand aan de beëdiging van het kabinet. Zowel kandidaat-ministers als kandidaat-staatssecretarissen worden gehoord. De hoorzittingen vinden plaats per departement. Dat betekent dat er

één hoorzitting plaatsvindt met de kandidaat-bewindspersonen van dat departement.

  • De kandidaat-bewindspersonen krijgen eerst elk vier minuten spreektijd om zichzelf te introduceren. Daarna kunnen de aanwezige Kamerleden één vraag stellen in de volgorde waarin zij aan tafel zitten. Dit gebeurt in clusters van ongeveer vier Kamerleden, waarna de beantwoording volgt door de kandidaat¬

bewindspersonen aan wie de vragen zijn gericht. Na beantwoording volgt een volgend cluster van ongeveer vier Kamerleden die één vraag stellen en kandidaat-bewindspersonen die antwoorden.

  • Er kunnen meerdere Kamerleden van een fractie deelnemen aan een hoorzitting, maar per fractie neemt maximaal één Kamerlid deel aan een volledige vragenronde. Met het oog op de tijd interrumperen Kamerleden elkaar niet, houden zij geen inleidingen om tot een vraag te komen en letten zij erop geen vragen te herhalen.
  • Om vaart te houden in de reeks van openbare hoorzittingen vinden deze binnen een tijdbestek van vijf werkdagen plaats; de maandag en vrijdag inbegrepen. Alle hoorzittingen vinden plaats in de Thorbeckezaal. In de periode van de hoorzittingen worden alle activiteiten in deze zaal opgeschort of indien mogelijk verplaatst.
  • Voorafgaand aan iedere hoorzitting ontvangt de Kamer een motivatiebrief en cv van de kandidaat-bewindspersonen. Er wordt geen reader of stafnotitie opgesteld.
  • Van het uitspreken van een oordeel of stemming over de kandidaat¬

bewindspersonen na afloop van de hoorzittingen zal geen sprake zijn, gelet op de vertrouwensregel en de grondwettelijke bevoegdheid van de regering tot het benoemen van ministers en staatssecretarissen.