Brief van de minister van J&V betreffende de Toezegging over het toezicht door de Inspectie van Justitie en Veiligheid - Regels inzake de coördinatie ten aanzien van terrorismebestrijding en de bescherming van de nationale veiligheid ten behoeve van het verhogen van de weerbaarheid tegen dreigingen en risico’s (Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid)

Deze brief is onder nr. C toegevoegd aan wetsvoorstel 35958 - Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels inzake de coördinatie ten aanzien van terrorismebestrijding en de bescherming van de nationale veiligheid ten behoeve van het verhogen van de weerbaarheid tegen dreigingen en risico’s (Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid); Brief van de minister van J&V betreffende de Toezegging over het toezicht door de Inspectie van Justitie en Veiligheid
Document­datum 14-05-2024
Publicatie­datum 14-05-2024
Nummer KST35958C
Kenmerk 35958, nr. C
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

35 958

Regels inzake de coördinatie ten aanzien van terrorismebestrijding en de bescherming van de nationale veiligheid ten behoeve van het verhogen van de weerbaarheid tegen dreigingen en risico's (Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 mei 2024

Met deze brief geef ik opvolging aan de toezegging van 28 november 2023 (kenmerk T03826) die werd gedaan tijdens de behandeling van de Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid. Bij die gelegenheid verzocht het lid Recourt (GroenLinks-PvdA) na te gaan of de Inspectie Justitie en Veiligheid, verantwoordelijk voor de controle op de uitvoering van de wettelijke taak van de NCTV, van tevoren heeft aangegeven hoe vaak zij toezicht houdt.

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft naar aanleiding van de navraag hierover aangegeven dat het toezicht door de Inspectie, naast het toezicht door de Autoriteit Persoonsgegevens, een waarborg is voor de naleving van Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid. Gezien het belang en de politieke en maatschappelijke vragen is de Inspectie Justitie en Veiligheid voornemens de naleving door de NCTV van het wettelijk kader de eerste twee jaren continue te volgen en hierover ook structureel te rapporteren. De eerste twee jaar zal de Inspectie hierover in elk geval jaarlijks een verslag uitbrengen. Afhankelijk van de inhoud daarvan kan de frequentie van de rapportages vervolgens variëren, waarbij de Inspectie uiteraard de wensen van de het parlement zal meewegen zonder haar onafhankelijkheid uit het oog te verliezen. De uiteindelijke vorm, intensiteit en inhoud van het toezicht is afhankelijk van verschillende factoren en (financiële) randvoorwaarden, zoals de voortgang van het implementeren en uitvoeren van het wettelijke kader door de NCTV, de beschikbare informatie die nodig is voor het toezicht en de mate van volwassenheid van het eigen interne toezicht door de NCTV. De Inspectie is aan het onderzoeken wat op dit moment haalbaar en effectief is en wat daarvoor nodig is.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

  • D. 
    Yesilgöz-Zegerius

kst-35958-C ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Eerste Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 35 958, C


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.