Conclusie onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib: onveilige werkomgeving onder Arib

woensdag 1 november 2023, 14:31

DEN HAAG (PDC) - Gisteren heeft het presidium van de Tweede Kamer de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar het Kamervoorzitterschap van Khadija Arib1. Het Kamerbestuur concludeert dat de oud-voorzitter zich schuldig heeft gemaakt aan het veroorzaken van een onveilige werkomgeving.

Dat blijkt uit de samenvatting van het onderzoeksrapport van bureau Hoffmann, dat gisteren werd gepubliceerd. De klachten over het gedrag van Arib, die in twee anonieme brieven uit 2022 werden beschreven, worden voor het overgrote deel onderschreven door de mensen die meewerkten aan het onderzoek.

Arib was voorzitter van de Tweede Kamer tussen 2016 en 2021. Eind september 2022 gaf het presidium van de Tweede Kamer opdracht voor het instellen van een onafhankelijk extern onderzoek naar het functioneren van Arib tijdens haar Kamervoorzitterschap. Dit deden zij naar aanleiding van twee anonieme brieven die Arib beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag en "een zeer onveilige werkomgeving" voor ambtenaren.

  • Brief van het Presidium over het feitenonderzoek naar aanleiding van anonieme meldingen

Bron: Tweede Kamer, NRC, NOS

Verwant nieuws

  • Oud-Kamervoorzitter Arib wil onderzoek naar haar laten stopzetten (29 augustus 2023)
  • Presidium wil onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag oud-Kamervoorzitter Arib (29 september 2022)

Meer over ...

  • K. (Khadija) Arib
  • Kamerleden in opspraak
  • Personen - hoe werkt het?
  • Voorzitter Tweede Kamer

  • 1. 
    Khadija Arib (1960) was vanaf 19 mei 1998 tot 4 november 2022, met een onderbreking van 30 november 2006 tot 1 maart 2007, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Van 13 januari 2016 tot 7 april 2021 was zij voorzitter van de Tweede Kamer. Mevrouw Arib is van Marokkaanse afkomst en kwam op haar vijftiende naar Nederland. Zij was voor zij Kamerlid werd onder meer waarnemend hoofd en senior-beleidsmedewerker Maatschappelijke Opvang en Gezondheidszorg van de gemeente Amsterdam. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met gezondheidszorg, medisch-ethische vraagstukken, bestrijding van mensenhandel en zedenwetgeving. Zij was voorzitter van de algemene commissie voor Jeugdzorg en gedurende korte tijd van de tijdelijke commissie corona.