Gemengde gevoelens over plenaire stemming natuurherstelwet
Tijdens de laatste plenaire vergadering voor de zomervakantie is het Europees Parlement in Straatsburg nipt akkoord gegaan met een sterk afgezwakte versie van de Europese Natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Het verschil tussen voor- en tegenstanders bedroeg slechts 12 stemmen. Eerder werd het wetsvoorstel juist verworpen in de Landbouwcommissie, de Visserijcommissie en de Milieucommissie van het Europees Parlement. Het is teleurstellend is dat de slecht ontworpen Natuurherstelwet met de hakken over de sloot nu toch is aangenomen, zoals dat eerder ook in de Raad van Europese vakministers gebeurde. Een impactvolle wet waarvan de sociaaleconomische gevolgen allerminst duidelijk zijn zo door te drukken, is niet de manier waarop Europese regelgeving tot stand zou moeten komen. Onze zorgen blijven: het is onvoldoende duidelijk wat de gevolgen zijn voor voedselproductie en voedselprijzen. Daarnaast kan en mag de sociale woningbouw in een dichtbevolkt land als Nederland niet stil komen te liggen door verdere juridificering.
Toch waren onze inspanningen zeker niet voor niks; het oorspronkelijke voorstel is dankzij de EVP en het CDA flink afgezwakt. Zo is het verslechteringsverbod de facto afgeschaft en is het artikel over ‘access to justice’ verwijderd. Bovendien is er dankzij het CDA een noodrem in de wet opgenomen, die de doelen uit de wet buiten werking stelt als in Europa de voedselprijzen te snel stijgen, de voedselproductie te veel daalt of vergunningsprocedures voor bijvoorbeeld de energietransitie of sociale woningbouw in de knel komen.
Nu kunnen de onderhandelingen tussen de Raad, het Parlement en de Commissie van start gaan om te komen tot de definitieve versie van de Natuurherstelwet.
- 1.Esther de Lange (1975) was van 12 april 2007 tot 16 februari 2024 lid van het Europees Parlement. Mevrouw De Lange maakte daar deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Bij de Europese verkiezingen van 2014 en 2019 was zij lijsttrekker van het CDA. Eerder was zij werkzaam als medewerker van de CDA-eurofractie, onder meer voor Europarlementariër Albert Jan Maat. In het Europees Parlement hield mevrouw De Lange zich bezig met economische en monetaire zaken. Zij was vicevoorzitter van de EVP-fractie. In 2024 was zij hoofd van het kabinet van Eurocommissaris Wopke Hoekstra en nu is zij dat van landbouwcommissaris Christophe Hansen.