Van Houwelingen (FvD) dient initiatiefvoorstel voor een referendum over EU-lidmaatschap in
DEN HAAG (PDC) - Op 24 april heeft Pepijn van Houwelingen1 (FvD) een initiatiefvoorstel ingediend voor een raadgevend referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap. Op het stembiljet zou moeten komen te staan "Zou Nederland lid moeten blijven van de Europese Unie (EU) of zou Nederland uit de Europese Unie (EU) moeten treden?", waarbij gekozen kan worden tussen "lid van de EU blijven" en "uit de EU treden".
Het FvD-Kamerlid stelt in de memorie van toelichting bij het voorstel dat de eerdere raadgevende referenda over een Europese Grondwet (2005) en over het associatieakkoord met Oekraïne (2016) "laten zien dat er onder de Nederlandse bevolking een (groeiende?) weerstand is tegen verdere (machts)uitbreiding van de Europese Unie". Hij vindt dat de Nederlandse bevolking als "soeverein van ons land" ook de kans moet krijgen zich uit te spreken over het Nederlandse EU-lidmaatschap zelf.
Raadgevende referenda2 zijn bedoeld om burgers meer inspraak te geven. Kiesgerechtigden kunnen middels hun stem aangeven of zij het wel of niet eens zijn met reeds aangenomen wetgeving. De uitkomst van dergelijke referenda is niet bindend. De wetgever is niet verplicht om een verdrag of wet in te trekken als een meerderheid van de burgers tegen stemt. Sinds de intrekking van de Wet raadgevend referendum in juli 2018 is het niet meer mogelijk voor burgers om een raadgevend referendum aan te vragen.
Bron: Tweede Kamer
- 1.Pepijn van Houwelingen (1980) is sinds 1 april 2025 Tweede Kamerlid voor FVD. Eerder was hij dat van 31 maart 2021 tot 6 december 2023 en van 18 januari tot 19 november 2024. De heer Van Houwelingen was sinds 2010 als onderzoeker verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau en medeorganisator van het Oekraïne-referendum. De heer Van Houwelingen houdt zich als Tweede Kamerlid onder meer bezig met binnenlandse zaken, Europese zaken, landbouw, natuur en voedselkwaliteit, sociale zaken en werkgelegenheid en volksgezondheid, welzijn en sport. Hij is lid van de enquêtecommissie corona.
- 2.Tussen 1 juli 2015 en 10 juli 2018 maakte de Wet raadgevend referendum (Wrr) het voor Nederlandse burgers mogelijk om een raadgevend referendum aan te vragen over wetten die waren aangenomen. Dit betrof tevens wetten ter goedkeuring van verdragen. Als uiteindelijk ten minste 300.000 kiesgerechtigden een geldig verzoek hadden ingediend, werd een raadgevend referendum uitgeschreven. Het Kabinet-Rutte III besloot de wet in te trekken, omdat het vond dat het raadgevend referendum niet aan de verwachtingen had voldaan. De Eerste Kamer stemde op 10 juli 2018 in met de intrekkingswet.