Paul Tang en Iratxe Garcia: In Europa moeten we één team zijn

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op zaterdag 4 april 2020, 2:17.

Het is ook in het belang van Nederland om de zuidelijke EU-landen te steunen, schrijven PvdA-europarlementariër Paul Tang en Iratxe Garcia, voorzitter sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement, in Trouw.

Als team moeten we in Europa tot een gezamenlijke strategie komen om het coronavirus te verslaan. Laten we daarom samen coronacrisisleningen opzetten.

Onze thuislanden, Spanje en Nederland, delen een lange geschiedenis van rivaliteit. Twee gebeurtenissen schieten te binnen: de voetbalfinale van het WK 2010 (winst Spanje) en de eerste wedstrijd voor beiden op het WK 2014 (winst Nederland). In die wedstrijden zien we een groot verschil tussen de ­karatetrap van Nigel de Jong en de kopbal van een vliegende Robin van Persie. Hetzelfde contrast zien we tussen Wopke Hoekstra en Wim Beyen.

De Nederlandse minister van financiën Wopke Hoekstra deelde een ‘karatetrap’ uit aan landen in hoge nood. In plaats van hulp te bieden, kwam hij met verwijten die hij later ‘weinig empathisch’ zou noemen. Wim Beyen, minister van buitenlandse zaken in het tweede kabinet-Drees, droeg daarentegen, net als Van Persie, bij aan de ommekeer in een team dat kampte met moeilijkheden. In 1954 hield het Franse parlement op het laatste moment de vorming van een Europees leger tegen, en dreigde daarmee de beginnende samenwerking in het na-oorlogse Europa tot stilstand te brengen. Beyen wist de leden van het Nederlandse kabinet en daarna zijn collega’s in Europa te overtuigen van hernieuwde samenwerking op economisch gebied. Hij was zo een van de grondleggers van de Europese Economische Gemeenschap.

Die ommekeer is vruchtbaar geweest. Terwijl in een voetbalwedstrijd maar één ploeg kan winnen, is de Europese, economische en politieke samenwerking winst voor alle landen. Dat geldt voor Spanje, maar zeker ook voor een kleine, open economie als Nederland. Er is becijferd dat Nederland meer vruchten plukt van de interne markt dan het toch veel grotere Spanje.

Zeker nu het virus rondwaart, spelen de Europese partners in hetzelfde team. Als teamgenoten staan we voor elkaar klaar en laten we ons niet uit elkaar spelen door een lastige tegenstander. We moeten samen zoeken naar de beste strategie om de opponent te verslaan. Volgens ons is dat het opzetten van coronacrisisleningen.

Boemerang

De coronacrisis heeft op alle landen hetzelfde effect. En we hebben dezelfde prioriteit: mensenlevens redden. Hiervoor moeten we investeren in gezondheidszorg en onze economieën grotendeels stilleggen. Dat leidt tot ontslagen en veel failliete bedrijven. Alleen met forse overheidssteun kunnen we voorkomen dat onze economieën instorten en zorgen we dat mensen na de crisis weer aan de slag kunnen.

Maar dan moeten alle landen dat wel kunnen financieren. Het alternatief is dat sommige, toch al zwakkere, economieën inklappen, terwijl andere de crisis te boven komen. Het gevolg: de EU breekt in tweeën en de crisis in landen als Italië of Spanje keert als een boemerang terug naar Nederland. Het is dus in ons gezamenlijk belang om de financiering van de strijd in deze crisis samen te regelen, via leningen. Die zijn tijdelijk, voor afgesproken doeleinden en in omvang groot genoeg om onze gezondheidssystemen te ondersteunen en onze economieën overeind te houden.

Veel economen en bankiers steunen deze oproep tot Europese solidariteit. Niet per se vanuit altruïsme, maar vanuit het verlichte eigenbelang van al onze landen, van Nederland tot Spanje. Na druk vanuit de samenleving stelt Rutte een Europees fonds van 20 miljard euro voor. Dat is op zich niet genoeg om de Europese economie te stutten. Het is aan het kabinet om aan te tonen dat dit voorstel meer is dan een afleidingsmanoeuvre en dat het daadwerkelijk helpt om Europa door deze crisis te loodsen.

In plaats van elkaar hard aanvallen, moeten we durven springen om samen vooruit te komen. Als we de discussie aangaan als teamgenoten, kunnen we in Europa tot een ommekeer komen, daarvan zijn wij overtuigd.

Lees hier het hele stuk in Trouw.

4 april 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Coronacrisis zet Europese solidariteit onder drukNextNext post:Webinar I: Europese economie tijdens en na corona

Gerelateerde berichten

Paul Tang: Trump’s hostility toward a digital tax could unite Europe to implement one

6 mei 2020

Coronacrisis zet Europese solidariteit onder druk

26 maart 2020

Tijd voor solidariteit, tijd voor Europese obligaties

25 maart 2020

Digital Union: What has happened so far?

4 februari 2020

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang