Paul Tang: ‘Geld zou eerder bij grote bedrijven vandaan moeten komen’ - Hoofdinhoud
Nederland gaat veel meer betalen aan Brussel, blijkt uit een plan van de Europese Commissie. Drie (oud-)Europarlementariërs geven hun mening.
Het plan is dat Den Haag vanaf volgend jaar oplopend steeds meer gaat betalen. Dat bedrag gaat van 8 miljard volgend jaar, naar 13 miljard in 2027.
‘Not done’
De plannen zijn nog niet officieel naar buiten gebracht, maar zijn gelekt door de Financial Times. De krant baseert zich waarschijnlijk op berekeningen van de Duitse overheid. Europarlementariër Esther de Lange, die namens het CDA in de Europese Volkspartij zit, volhardt in haar standpunt tegen de verhoging. Zij vindt het absoluut ‘not done’ dat Den Haag miljarden meer moet gaan dokken.
Ook voormalig Europarlementariër Dennis de Jong (SP) krabt zich achter de oren. Volgens hem moet de EU de stofkam gebruiken: er zijn volgens hem veel baantjes en agentschappen van de EU die met gemak geschrapt kunnen worden. Dat levert geld op. Ook is het handig eens met een kritisch oog naar subsidies te kijken die door Brussel verstrekt worden. “Zijn die wel allemaal nodig?” Dat alles bij elkaar kan heel veel miljarden opleveren, denkt De Jong.
‘Laat grote bedrijven meebetalen’
Econoom en Europarlementariër namens de PvdA Paul Tang is om een andere reden niet positief over het plan. Geld zou eerder bij grote bedrijven vandaan moeten komen.
“Als de grootste bedrijven zoals Unilever, Google, Facebook, Louis Vuitton en Opel slechts 0,1 procent van hun omzet betalen als entreegeld voor de interne markt, dan levert dat 10 miljard op.”
“Dat is ongeveer genoeg om het brexitgat te dichten”, zegt Tang. Door het vertrek van de Britten valt er een jaarlijks financieel gat van om en nabij de 12 miljard euro. Tang is sowieso pissig op de grote multinationals: “Deze bedrijven betalen toch al nauwelijks winstbelasting.”
‘Niet doorschieten in zuinigheid’
Toch vindt niet iedereen het een slecht plan dat ons land meer gaat betalen aan Europa. Hoogleraar Openbare Financiën aan de Universiteit Tilburg Harald Benink is niet mild in zijn kritiek op het zuinige Nederlandse beleid. Van ons totale budget gaat 1 procent naar Brussel. “Het is een kruideniersmentaliteit. Nederland ziet niet het grote verhaal.”
Europa heeft ambities, zoals versterking van onze buitengrenzen, opvang van vluchtelingen, innoveren van technieken, en om die waar te maken is geld nodig. “Het mag allemaal niets kosten en intussen dendert de trein door”, zegt hij. “We zijn zuinig, maar we moeten niet doorschieten in onze zuinigheid.” Benink is overduidelijk: “Willen wij verduurzamen in Europa, dan zijn extra bijdragen nodig.”
Lees het artikel en bekijk het televisie-item hier.