Agnes Jongerius (PvdA): “Het is code rood op de Nederlandse arbeidsmarkt”

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 1 mei 2019, 2:40.

Op de Dag van de Arbeid lanceert Agnes Jongerius de website Nederland Flexland. Het is het startpunt van een campagne die ervoor moet zorgen dat Europa de komende jaren met een verbod komt op 0-uren contracten.

“Het is wat mij betreft code rood op de Nederlandse arbeidsmarkt, er zijn duizenden werknemers die al jaren op een 0-uren contract werken zonder zekerheid, zonder perspectief. De website Nederland Flexland geeft deze mensen een gezicht, om te laten zien dat het zo langer niet kan en hoe onrechtvaardig dit is. We gaan daar dus een einde aan maken, want al deze hardwerkende Nederlanders verdienen een beter contract met meer zekerheid.”

Meer dan 3 op de 8 Nederlanders doet flexwerk. Daarmee heeft Nederland de meest flexibele arbeidsmarkt van Europa. Over de hele linie is het aantal onzekere banen toegenomen, voor zelfstandigen en voor flexwerknemers. Met de opkomst van platformwerk zal de flexibilisering nog harder doorgaan.

Agnes Jongerius wil dat de nieuwe Europese Commissie met een richtlijn voor goede arbeidsvoorwaarden komt, die een einde gaat maken aan de 0-uren contracten en voor minimumtarieven voor ZZP’ers zorgt. “In mijn eerste periode was mijn belangrijkste punt gelijk loon voor gelijk werk, in mijn tweede periode ga ik een einde maken aan de 0-uren contracten in Europa en minimumtarieven voor zelfstandigen invoeren,” aldus Agnes Jongerius.

In deze richtlijn krijgen zelfstandigen het recht om samen te werken en eerlijke tarieven voor de sector gezamenlijk tarieven af te spreken, met een ondergrens in de vorm van een minimumtarief. Platformwerkers hoeven niet meer zelf naar de rechter te stappen voor een arbeidscontract, maar online platforms moeten bewijzen dat ze geen werkgever zijn. En flexwerknemers krijgen meer zekerheid van hun werkrooster omdat 0-urencontacten verboden worden.