36333 - Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 28 maart 2023 ingediend door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Van der Burg1.
Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is om regels te stellen een wettelijke taak van gemeenten om opvangvoorzieningen voor asielzoekers mogelijk te maken ten behoeve van een stabiel en wendbaar stelsel van asielopvang om daarmee aan internationaalrechtelijke verplichtingen te voldoen.
Inhoudsopgave
Regels inzake een wettelijke taak van gemeenten om opvangvoorzieningen voor asielzoekers mogelijk te maken (Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen)
Bij dit wetsvoorstel werden 20 amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer 32 moties en in de Eerste Kamer drie moties ingediend. (156 stuks)2 |
28 maart 2023, koninklijke boodschap, nr. 1
KST363331 Koninklijke boodschap |
2 |
28 maart 2023, voorstel van wet, nr. 2
KST363332 Voorstel van wet |
2 |
28 maart 2023, memorie van toelichting, nr. 3
KST363333 Memorie van toelichting |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Eric van der Burg (1965) is sinds 6 december 2023 lid van de VVD-Tweede Kamerfractie. Hij was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 staatssecretaris voor Asiel en Migratie in het kabinet-Rutte IV (van 29 oktober tot 24 november 2023 op non-actief). De heer Van der Burg was van 11 juni 2019 tot 10 januari 2022 Eerste Kamerlid . Daarvoor was hij acht jaar wethouder van Amsterdam (onder meer belast met zorg en welzijn, ruimtelijke ordening en luchthaven). Eerder was de heer Van der Burg bestuurder van stadsdeel Amsterdam-Zuidoost en gemeenteraadslid (sinds 2001). Dat laatste was hij opnieuw tot maart 2019. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met buitenlandse zaken en cultuurbeleid.
- 2.Kati Piri (1979) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamer. Tot 27 oktober 2023 was dat voor Partij van de Arbeid en sindsdien is zij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Eerder was zij lid van het Europees Parlement van 1 juli 2014 tot 31 maart 2021, waar zij deel uitmaakte van de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Als Kamerlid houdt zij zich bezig met buitenlandse handel en asiel.
- 3.Marieke Koekkoek (1989) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van VOLT. Van 15 maart tot 5 juli 2023 werd zij tijdelijk vervangen wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zij was eerder werkzaam als advocaat-stagiair bij een kantoor in Amsterdam. Als Tweede Kamerlid houdt mevrouw Koekkoek zich bezig met onder meer buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, justitie, landbouw, natuur en voedselkwaliteit, sociale zaken en werkgelegenheid, Koninkrijksrelaties en volksgezondheid, welzijn en sport.
- 4.Joost Eerdmans (1971) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van JA21. Hij is fractievoorzitter en politiek leider. De heer Eerdmans was secretaris van burgemeester Opstelten van Rotterdam en kwam in 2002 voor de LPF in de Tweede Kamer. Voor de verkiezingen van 2006 stapte hij over naar Eén NL. Toen die partij geen zetel haalde, kwam er vrij onverwacht een einde aan zijn Kamerlidmaatschap. In 2009-2014 was hij wethouder van Capelle aan den IJssel en in 2014-2018 wethouder in Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam. In de aanloop naar de verkiezingen van 2021 werd hij adviseur van Thierry Baudet, maar in november 2020 kwam het tot een breuk met FVD.
- 5.Wybren van Haga (1967) was van 31 oktober 2017 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamer. Tot 13 mei 2021 maakte hij deel uit van de FVD-fractie, daarna vormde hij met twee anderen de Groep-Van Haga. Eerder, op 24 september 2019, werd hij uit de VVD-fractie gezet, na voor een derde keer in opspraak te zijn geraakt. De heer Van Haga vormde daarna een eenmansfractie, maar trad per 1 december 2020 toe tot de fractie van FVD. Hij werkte voor Shell in onder meer Gabon, Schotland en Oman en was bestuurder van diverse ondernemingen. Hij was voorts zeven jaar gemeenteraadslid in Haarlem. In augustus 2021 richtte hij de partij BVNL (Belang van Nederland) op, waarmee hij in 2023 zonder succes deelnam aan de verkiezingen.
- 6.In de Haagse politiek als medewerker en voorlichter actieve CDA'er, die ook zeven maanden Tweede Kamerlid was. Was onder meer assistent van Kamerlid Ger Koopmans en politiek adviseur van staatssecretaris en minister Marja van Bijsterveldt en minister Hugo de Jonge. Verder was hij onder meer hoofd voorlichting van de CDA-Tweede Kamerfractie en directeur strategie en beleid CDA in de Tweede Kamer. Als Kamerlid hield hij zich bezig met migratie, asiel, ontwikkelingssamenwerking en sport.
- 7.Anne-Marijke Podt (1975) is sinds 7 september 2021 lid van de D66-Tweede Kamerfractie. Zij was zelfstandig adviseur en dagvoorzitter voor overheid en non-profit organisaties en vicefractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Utrecht. Eerder was zij werkzaam bij het International Institute for Communication and Development (IICD). Mevrouw Podt is woordvoerder landbouw, natuur, arbeidsmarkt, arbeidsmigratie, kinderopvang, asiel en migratie.
- 8.Jasper van Dijk (1971) was van 30 november 2006 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de SP. In de periode maart-juli 2023 werd hij tijdelijk vervangen door Frank Futselaar. Hij was medewerker van de SP-fracties in de Tweede Kamer en het Europees Parlement en gemeenteraadslid in Amsterdam. De heer Van Dijk was eerst woordvoerder onderwijs, sociale zaken en integratie en werd later woordvoerder defensie, buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking, Europa en asiel en migratie.
- 9.Caroline van der Plas (1967) is sinds 31 maart 2021 lid en voorzitter van de Tweede Kamerfractie van BoerBurgerBeweging (BBB). Zij komt uit Deventer en was werkzaam als journalist voor tijdschriften in de agrarische sector. Omschreef zichzelf als 'boerin zonder boerderij'. Behalve met het algemene regeringsbeleid houdt mevrouw Van der Plas zich als Kamerlid bezig met landbouw, natuur en voedselkwaliteit, zorg, beroepsonderwijs, arbeidsmigratie, openbaar vervoer en milieu. Sinds 2024 is zij voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken.
- 10.Gidi Markuszower (1977) is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. In 2015-2017 was hij Eerste Kamerlid. De heer Markuszower was directeur van VAT-it, een internationale onderneming op het gebied van teruggave van b.t.w. Eerder was hij adviseur van de VVD en woordvoerder van Likoed Nederland. In de Eerste Kamer was hij voorzitter van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel en JBZ-zaken. Als Tweede Kamerlid houdt de heer Markuszower zich voornamelijk bezig met europese zaken. Hij is verder fractiesecretaris en lid van het Presidium.
- 11.Ruben Brekelmans (1986) is sinds 2 juli 2024 minister van Defensie in het kabinet-Schoof. Hij was 31 maart 2021 tot 2 juli 2024 Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij was programmadirecteur Inzicht In Kwaliteit bij het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij onder andere politiek assistent van de minister voor Migratie en consultant bij de Boston Consulting Group. De heer Brekelmans hield zich als Kamerlid bezig met buitenlands beleid, internationaal cultureel beleid en vredesmissies (artikel 100), alsmede vreemdelingenzaken/migratie.
- 12.Bedachtzame SGP-afgevaardigde met een onderwijskundige achtergrond. Sprak in de ruim elf jaar dat hij Tweede Kamerlid was dan ook geregeld over onderwijs en was betrokken bij diverse parlementaire initiatieven op dat gebied. Was voor zijn Kamerlidmaatschap onder meer leraar geschiedenis en sectordirecteur op een school en directeur van het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam. Had geruime tijd zitting in zowel de gemeenteraad van Veenendaal als Provinciale Staten van Utrecht. In de Tweede Kamer hield hij zich ook bezig met binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, politie, waterstaat, landbouw, wonen, cultuur en Europese zaken. Belangenbehartiger van de landbouwsector.
- 13.Don Ceder (1989) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Hij is zelfstandig advocaat in Amsterdam en was eerder actief bij het bestrijden van illegale incasso. De heer Ceder was duolid van Provinciale Staten van Noord-Holland en sinds maart 2018 lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Als Tweede Kamerlid houdt hij zich bezig met sociale zaken, jeugd en gezin, onderwijs, cultuur en wetenschap, buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, defensie, asiel en migratie, digitale zaken en non-discriminatie.
- 14.Frederik Jansen (1992) was van 31 maart 2021 tot 16 januari 2024 Tweede Kamerlid voor FVD. Hij was eerder beleidsmedewerker bij de FVD-Tweede Kamerfractie en voorzitter van de Jongerenvereniging Forum voor Democratie (JFVD). De heer Jansen hield zich als Kamerlid vooral bezig met infrastructuur en waterstaat, sociale zaken en werkgelegenheid en onderwijs, cultuur en wetenschap.