Nuttig of overbodig? Verslag boekpresentatie Bert van den Braak over de Eerste Kamer
DEN HAAG (PDC) - Vanmorgen heeft bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Universiteit Maasticht en onderzoeker bij PDC Bert van den Braak1 zijn nieuwste boek, ‘De Eerste Kamer 1996-2021. Tussen nuttig en overbodig’ gepresenteerd in de Eerste Kamer. Tijdens de boekpresentatie overhandigde Van den Braak het boek aan de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn2.
De afgelopen 25 jaar heeft de Eerste Kamer een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Zij won aan politieke betekenis, zeker gezien kabinetten sinds 2010 niet langer op een meerderheid in de senaat kunnen rekenen. In zijn voorgaande boek was de conclusie van Van den Braak dat discussie over het voortbestaan van de Eerste Kamer zinloos was, omdat er toch geen grondwettelijke meerderheid was voor afschaffing.
De boekpresentatie werd geopend door Wilma Kieskamp3 (auteur, politiek verslaggever bij Trouw), die ook de verdere presentatie modereerde. Na het welkomswoord van Kieskamp was het de beurt aan Van den Braak om te vertellen over zijn nieuwste boek. Volgens Van den Braak is de aandacht voor de Eerste Kamer groter dan ooit. Hij hoopt met het boek ‘nieuwe inzichten te geven in de Eerste Kamer’.
Na de woorden van Van den Braak over zijn boek was het aan Sofie Wolf4 (stafmedewerker bij de Eerste Kamer) en Joris Backer5 (Eerste Kamerlid D66). Wolf stelde dat de Eerste Kamer meer invloed zou kunnen uitoefenen op de Europese wetgeving dan dat zij nu doet. Tevens is Wolf een groot voorstander van de discussie blijven voeren over de rol van de Eerste Kamer. Joris Backer daarentegen stelt dat we ons meer zouden moeten focussen op het gedrag in plaats van grote staatsrechtelijke aanpassingen. Er is volgens Backer nog vaak een te hoog borrelpraatgehalte in de Eerste Kamer in plaats van een focus op goede wetgeving.
Tot slot vond de overdrachtsceremonie van het boek plaats. Na het in ontvangst nemen van het werk volgde een korte toespraak van de voorzitter. Als het aan Backer ligt zou iedereen die voor het eerst plaats neemt op de groene bankjes het boek moeten ontvangen. Wolf had nog een prangende vraag voor Van den Braak: ‘Wanneer komt deel drie?’
Bert van den Braak, " De Eerste Kamer 1996-2021. Tussen nuttig en overbodig" is verkrijgbaar via Uitgeverij Boom/Boomgeschiedenis.
- 1.Kenner van de parlementaire geschiedenis met grote parate feitenkennis. Als medewerker van het PDC nauw betrokken bij websites over parlement en politiek en beheerder van het omvangrijke biografisch archief, het databestand over Nederlandse politici. Promoveerde in 1998 op een lijvig proefschrift over de Eerste Kamer, schreef samen met J.Th.J. van den Berg een boek over de parlementaire geschiedenis 1946-2016 en publiceert regelmatig in tijdschriften en dagbladen. Sinds 1 december 2018 is hij bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel in Maastricht.
- 2.Jan Anthonie Bruijn (1958) is sinds 2 juli 2019 voorzitter van de Eerste Kamer. Hij is sinds 6 november 2012 Eerste Kamerlid voor de VVD. De heer Bruijn was hoogleraar immunopathologie (gespecialiseerd in nierziekten) in Leiden. Hij was in 2010, 2012 en 2017 voorzitter van de commissie die het VVD-verkiezingsprogramma opstelde. Voor hij Kamervoorzitter werd, hield de heer Bruijn zich als Eerste Kamerlid met name bezig met onderwijs en zorg.
- 3.Wilma Kieskamp is algemeen politiek verslaggever bij dagblad Trouw. Zij is auteur van het boek ‘Sigrid Kaag, de schaduwpremier’ (2022, uitgeverij Prometheus). Bij dagblad Trouw vervulde ze in de afgelopen decennia diverse journalistieke functies, waaronder chef van de opinieredactie en interviewer voor de achtergrondbijlage.
- 4.Sofie Wolf is werkzaam als stafmedewerker bij de Eerste Kamer. Zij ondersteunt de commissies voor Binnenlandse Zaken en voor Justitie en Veiligheid. Eerder was zij werkzaam als universitair docent staatsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Aan de Universiteit Maastricht schreef zij een proefschrift getiteld ‘Nationale parlementen in de Europese Unie’.
- 5.Joris Backer (1953) was van 7 juni 2011 tot 13 juni 2023 Eerste Kamerlid voor D66. Hij was directeur Corporate Legal van Schiphol. Voorheen was hij onder meer advocaat en werkzaam bij Shell. De heer Backer was voorzitter van de commissie die in 2006 en 2010 het D66-verkiezingsprogramma schreef. Hij hield zich in de Eerste Kamer onder meer bezig met Europa, justitie, financiën (begroting) en wetenschap. De heer Backer was in de periode 2015-2019 tweede ondervoorzitter van de Eerste Kamer en van 11 juni tot 2 juli 2019 tijdelijk Voorzitter.