Belang Van Nederland

Met dank overgenomen van Parlement.com.
partijlogo BVNL
Bron: Website BVNL

Belang Van Nederland (BVNL) is een conservatief-liberale, populistische partij. De partij werd in augustus 2021 opgericht door Wybren van Haga1. Van Haga was oorspronkelijk Tweede Kamerlid voor de VVD2 maar werd in 2019 uit de fractie van die partij gezet. In 2020 sloot hij zich aan bij FvD3, maar in mei 2021 splitste hij zich af van die partij.

Na de afsplitsing van FvD maakte Van Haga bekend samen met Hans Smolders4 en Olaf Ephraim5 als zelfstandige fractie (Groep-Van Haga) door te gaan in de Tweede Kamer. Ephraim kondigde in augustus 2023 aan zich af te splitsen van de Groep-Van Haga na een intern conflict.

Op 7 augustus 2021 werd de Groep-Van Haga omgedoopt tot Belang Van Nederland (of kortweg BVNL), hoewel de fractie in de Tweede Kamer nog tot en met 5 december 2023 onder de naam Groep-Van Haga6 werd vertegenwoordigd. BVNL nam deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 20237 maar behaalde geen zetels.

Inhoudsopgave

  1. Kerngegevens
  2. BVNL en Tweede Kamerverkiezingen
  3. Beginselen
  4. Bestuursvorm
  5. Historische ontwikkeling
  6. Meer over

1.

Kerngegevens

Partijnaam

BVNL

Datum van oprichting

7 augustus, 2021

Website

bvnl.nl

Politiek leider

Wybren van Haga1

Partijvoorzitter

Wybren van Haga

Wetenschappelijk instituut

-

Scholingsinstituut

-

Jongerenorganisatie

Jong BVNL

Ledental per 1 januari 2023

6.305

Europese partij

-

2.

BVNL en Tweede Kamerverkiezingen

BVNL nam deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 20237 maar behaalde geen zetels.

3.

Beginselen

BVNL ziet zich als een klassiek liberale partij met een cultureel-conservatieve inslag. De partij ziet zichzelf als een ondernemerspartij en pleit voor een kleine overheid, een zwaarder strafrechtsysteem en het invoeren van bindende referenda, bijvoorbeeld over de rol van de Europese Unie en migratie. Verder ziet de partij invididuele vrijheid, veiligheid en het beschermen van de Nederlandse historie en nationale identiteit als kernpunten.

  • Beginselprogramma BVNL

4.

Bestuursvorm

BVNL is een democratische ledenpartij. De leden beslissen over de koers, de standpunten en de partijleiding. De Algemene Ledenvergadering benoemt een landelijk partijbestuur dat uit tenminste drie stemhebbende leden bestaat en een oneven aantal kent. De huidige partijvoorzitter is Wybren van Haga.

5.

Historische ontwikkeling

De partij werd in augustus 2021 opgericht door Wybren van Haga. Van Haga was oorspronkelijk Tweede Kamerlid voor de VVD2 maar werd in 2019 uit de fractie van die partij gezet, omdat hij zich niet hield aan afspraken die hij met de integriteitscommissie van de partij had gemaakt. In 2020 sloot hij zich aan bij Forum voor Democratie (FvD)3. In mei 2021 maakte van Haga bekend samen met Hans Smolders4 en Olaf Ephraim5 als zelfstandige fractie (Groep-Van Haga) door te gaan in de Tweede Kamer.

De drie Kamerleden stapten uit de FvD-fractie nadat die partij een poster had ondertekend waarin een verband werd gelegd tussen de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en het coronabeleid van het kabinet. Volgens Van Haga was er een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven moet worden.

 

6.

Meer over

  • politieke partij8
  • eigen website
 

  • 1. 
    Wybren van Haga (1967) was van 31 oktober 2017 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamer. Tot 13 mei 2021 maakte hij deel uit van de FVD-fractie, daarna vormde hij met twee anderen de Groep-Van Haga. Eerder, op 24 september 2019, werd hij uit de VVD-fractie gezet, na voor een derde keer in opspraak te zijn geraakt. De heer Van Haga vormde daarna een eenmansfractie, maar trad per 1 december 2020 toe tot de fractie van FVD. Hij werkte voor Shell in onder meer Gabon, Schotland en Oman en was bestuurder van diverse ondernemingen. Hij was voorts zeven jaar gemeenteraadslid in Haarlem. In augustus 2021 richtte hij de partij BVNL (Belang van Nederland) op, waarmee hij in 2023 zonder succes deelnam aan de verkiezingen.
     
  • 2. 
    De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
     
  • 3. 
    Forum voor Democratie (FVD) werd op 25 september 2016 een politieke partij, na eerder, in februari 2015, te zijn opgericht als denktank. Kern van het programma is het invoeren van diverse vormen van directe democratie zoals referenda en gekozen bestuurders, en het versterken en/of terugwinnen van de nationale soevereiniteit. De partij keert zich tegen een gesloten bestuurscultuur. Politiek leider is Thierry Baudet.
     
  • 4. 
    Tilburgse politicus, die eerst als LPF'er en later voor FVD en de Groep-Van Haga op de rechterzijde van het politieke spectrum opereerde. Voormalig ijshockey-internationaal en ondernemer, die in de verkiezingstijd van 2002 optrad als chauffeur van Pim Fortuyn. Kreeg daarna, vanaf 2006, vooral bekendheid als raadslid in Tilburg. Werd in 2018 met zijn Lijst Smolders Tilburg in 2018 de grootste partij in de Tilburgse gemeenteraad. In 2019 werd hij tevens Statenlid van Noord-Brabant voor Forum voor Democratie. In de periode 2021-2023 door ziekte minder zichtbaar als Kamerlid.
     
  • 5. 
    Voor de LPF, Groep-Van Haga en als eenling actief Tweede Kamerlid. Maakte twee maanden deel uit van de Tweede Kamerfractie van FVD en daarna ruim een jaar van de Groep-Van Haga. Op 2 augustus 2023 ging hij alleen verder als lid-Ephraim. Was bedrijfseconoom en bankier en penningmeester van FVD. Als Kamerlid voor de Groep-Van Haga woordvoerder financiën en rijksuitgaven.
     
  • 6. 
    De Groep-Van Haga ontstond op 13 mei 2021 toen drie leden onder leiding van Wybren van Haga uit de fractie van FVD stapten. Vanaf 5 september 2023 bleven daar nog twee van over toen Olaf Ephraim na een conflict met Van Haga en Smolders zich alleen afsplitste. De groep verdween in december 2023 uit de Tweede Kamer.
     
  • 7. 
    Op 22 november 2023 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een vervroegde verkiezing na de val het kabinet-Rutte IV op 7 juli 2023. Tevens lag een voorstel voor over opneming van het correctief referendum in de Grondwet. Oorspronkelijk stonden de volgende verkiezingen gepland voor het voorjaar van 2025.
     
  • 8. 
    Een politieke partij is een groep van politieke geestverwanten. Politieke partijen streven vaak meer dan één doel na, zoals bevordering van werkgelegenheid, een eerlijke inkomensverdeling, een schoon milieu of het bestrijden van criminaliteit. Omdat niet iedereen deze doelen op dezelfde wijze nastreeft, zijn er meer partijen ontstaan.