36176 - Invoeren van een investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 19 juli 2022 ingediend door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Uslu1.

 

Om de productie en zichtbaarheid van Nederlandse films, series en documentaires te versterken moeten grote streamingdiensten die in Nederland actief zijn, zoals Netflix, Amazon Prime en Videoland, 4,5% van hun jaaromzet gaan investeren in Nederlandse series, films en documentaires.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Moties
  4. Documenten
  5. Disclaimer
  6. Uitgebreide versie
  7. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met het invoeren van een investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werden een nota van wijziging en 16 amendementen ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer vier moties ingediend.

4.

Documenten

(87 stuks)

2 19 juli 2022, koninklijke boodschap, nr. 1     KST361761
Koninklijke boodschap
 
2 19 juli 2022, voorstel van wet, nr. 2     KST361762
Voorstel van wet
 
2 19 juli 2022, memorie van toelichting, nr. 3     KST361763
Memorie van toelichting
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    Gunay Uslu (1972) was van 10 januari 2022 tot 1 december 2023 staatssecretaris voor Cultuur en Media (OCW) in het kabinet-Rutte IV. Zij was directeur hotel development & design bij Corendon Hotels & Resorts. In 2023 keerde zij terug naar dat (familie)bedrijf. Zij is aan de UvA gepromoveerd als cultuur-historica. Mevrouw Uslu is lid van D66.
     
  • 2. 
    Mohammed Mohandis (1985) is sinds 22 juni 2022 Tweede Kamerlid. Eerder was hij dat in de periode 2012-2017. Tot 27 oktober 2023 was dat voor de PvdA en sindsdien is hij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. De heer Mohandis begon zijn politieke loopbaan bij de Jonge Socialisten en in de gemeenteraad van Gouda en werkte onder meer bij FORUM, het kennisinstituut voor multiculturele vraagstukken, bij mboRijnland en als toezichthouder bij diverse onderwijsorganisaties. In 2020-2022 was de heer Mohandis voorzitter van de uitvoeringsorganisatie van de combinatie van belangenbehartigers van scholieren. Hij is woordvoerder cultuur, media en sport en voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
     
  • 3. 
    Lisa Westerveld (1981) is sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was zij lid van de GroenLinks-fractie en sindsdien van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Westerveld was voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en woordvoerder bij de Algemene Onderwijsbond. Verder was zij raadslid in Nijmegen en voorzitter van de commissie democratisering en decentralisering van de Universiteit van Amsterdam. Mevrouw Westerveld houdt zich als Kamerlid bezig met jeugdzorg/GGZ, gehandicaptenbeleid, passend onderwijs, maatschappelijke opvang en vrouwen- en LHBTIQ-rechten.
     
  • 4. 
    Pim van Strien (1977) was van 31 maart 2021 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij was afdelingshoofd Communicatiestrategie en Externe Betrekkingen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Eerder was hij persvoorlichter van de VVD en Beleidsadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De heer Van Strien was woordvoerder topsectoren- en industriebeleid en innovatiebeleid en daarnaast mediabeleid en cultuur.
     
  • 5. 
    Martin Bosma (1964) is sinds 14 december 2023 voorzitter van de Tweede Kamer en sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij was in de periode 2004-2006 medewerker van de fractie Groep-Wilders en daarvoor werkzaam in de journalistiek en onder meer mededirecteur van een mediabedrijf. De heer Bosma hield zich als Kamerlid vooral bezig met binnenlandse zaken, hoger en wetenschappelijk onderwijs, media en cultuur. Hij was fractiesecretaris en (tweede) ondervoorzitter van de Kamer. Eerder was hij lid van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen.
     
  • 6. 
    Onconventieel Tweede Kamerlid voor de SP, waar hij zich gedurende zesenhalf jaar bezig hield met onder meer onderwijs, cultuur, media en jeugdbeleid. Medeverdediger van enkele initiatiefvoorstellen op onderwijsgebied. Was voor hij Kamerlid werd enige jaren werkzaam voor de SP-Tweede Kamerfractie, onder meer als persvoorlichter. Tevens enige jaren raadslid in Amsterdam. Had zitting in de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Strijdbaar lid, dat heldere taal gebruikte en weinig gaf om decorum. Liefhebber van kickboksen en bestuurder van de Vechtsportbond.
     
  • 7. 
    Bekende voormalige presentatrice van televisieprogramma's als Get the Picture, Lingo en Mis(s)verkiezing, die tweeënhalf jaar voor het CDA in de Tweede Kamer zat. Was sinds 2019 werkzaam bij KRO-NCRV. Haar eigen fysieke beperking leidde ertoe dat zij ambassadrice werd van verschillende organisaties en belangenverenigingen voor mensen met een functiebeperking. Ook als Kamerlid zette zij zich voor deze groep in. Als Kamerlid hield zij zich verder bezig met langdurige zorg, mantelzorg, WMO, media, cultuur, emancipatie en maatschappelijke diensttijd.
     
  • 8. 
    Jorien Wuite (1964) was van 31 maart 2021 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van D66. Zij was strategisch adviseur van de regering van Sint Maarten. Eerder was zij secretaris-generaal van twee ministeries en minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd- en Sportzaken van Sint Maarten en gevolmachtigde minister van dat land. Mevrouw Wuite hield zich als Kamerlid bezig met Koninkrijksrelaties en kunst en cultuur. Zij was voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
     
  • 9. 
    Pim Walenkamp (1974) was van 13 juni 2023 tot 1 februari 2024 Eerste Kamerlid voor BBB. Hij is journalist en docent. Eerder was hij voorzitter van het CDJA en momenteel is hij voorzitter van het Contact Rooms-katholieken. Hij hield zich als Kamerlid vooral bezig met onderwijs en media.
     
  • 10. 
    Gala Veldhoen (1971) is sinds 13 juni 2023 lid van de gezamenlijke PvdA/GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer. Zij was sinds 11 juni 2019 lid van de GroenLinks-Eerste Kamerfractie. Daarvoor was zij advocaat (met name media-advocatuur) en daarna rechter strafrecht en jeugdstrafrecht in Amsterdam. Voorts was zij lid van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Publieke Omroep. Gala Veldhoen is een dochter van de beeldend kunstenaar Aat Veldhoen. Als Eerste Kamerlid houdt zij zich bezig met justitie en veiligheid en mediabeleid en is zij voorzitter van de commissie voor digitalisering.
     
  • 11. 
    Gom van Strien (1951) is sinds 7 juni 2011 Eerste Kamerlid voor de PVV. Hij was directeur van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en algemeen directeur van Universiteit Utrecht Holding BV. Hij is voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor de Verzoekschriften. De heer Van Strien is financieel woordvoerder van de PVV-fractie. In november 2023 was hij twee dagen 'verkenner' in de kabinetsformatie.
     
  • 12. 
    Peter Nicolaï (1947) is sinds 11 juni 2019 lid van fractie van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer. Hij is advocaat in Amsterdam en was docent bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Open Universiteit. Hij trad enige tijd op als raadsman van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn in hun geschil met de staat.
     
  • 13. 
    Greet Prins (1954) is sinds 11 juni 2019 lid van de CDA-Eerste Kamerfractie. Zij was voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Philadelphia Zorg, een landelijke organisatie voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Eerder was zij directeur vernieuwing bij het UWV. Mevrouw Prins is onder meer lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van KRO-NCRV. Sinds 2021 is zij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandels. Mevrouw Prins is secretaris van de CDA-fractie en houdt zich als Kamerlid onder meer bezig met natuurbeleid en milieu.
     
  • 14. 
    Paul van Meenen (1956) is sinds 13 juni 2023 fractievoorzitter van de D66-Eerste Kamerfractie. Daarvoor was hij van 20 september 2012 tot 7 juni 2023 lid van de Tweede Kamer. Hij was eerder bestuursvoorzitter van een groep van tien scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Den Haag. Daarvoor was de heer Van Meenen leraar wiskunde en rector. Hij was verder fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Leiden. Hij was onderwijswoordvoerder van zijn fractie en hield zich ook bezig met kinderopvang. Verder was hij voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid en lid van het Presidium.
     
  • 15. 
    Caspar van den Berg (1980) was van 18 januari 2022 tot 17 september 2024 Eerste Kamerlid voor de VVD. Sinds 1 juni 2024 is hij voorzitter van Universiteiten van Nederland (UNL). Hij was eerder visiting fellow aan Princeton University en universitair hoofddocent bij het Instituut Bestuurskunde van Universiteit Leiden. In 2017 werd de heer Van den Berg hoogleraar bestuurskunde aan Rijksuniversiteit Groningen, Campus Fryslân en in 2021 in Leiden. Als Eerste Kamerlid hield hij zich bezig met binnenlandse zaken, justitie en hoger onderwijs.
     
  • 16. 
    Rik Janssen (1957) is sinds 11 juni 2019 lid van de SP-Eerste Kamerfractie. Sinds 25 januari 2022 is hij fractievoorzitter. De heer Janssen verving van 11 januari tot 14 april 2011 in de SP-Tweede Kamerfractie Sadet Karabulut, die toen met zwangerschaps- en bevallingsverlof was. Hij was zelfstandig horecaondernemer in Scheveningen en justitiemedewerker van de SP-Tweede Kamerfractie. In 2011-2019 was hij lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Als Eerste Kamerlid houdt de heer Janssen zich bezig met justitie en veiligheid, binnenlandes zaken, immigratie en asiel, en digitalisering.