Gas en nucleair niet duurzaam, Europarlement stemt tegen - Hoofdinhoud
Door Paul Tang op 14 juni 2022 Delen
De commissies Economische Zaken en Milieu van het Europees Parlement hebben zojuist tegen het voorstel gestemd van de Europese Commissie om gas en kernenergie als duurzaam te bestempelen.
Namens de sociaaldemocraten leidde ik de campagne tegen dit besluit van de Commissie. Dit is een overwinning voor het klimaat. In een achterkamertjesakkoord keerden Commissievoorzitter Von der Leyen en de Franse president Macron zich tegen het advies van hun eigen expertgroep en grote delen van de financiële sector, waaronder de Nederlandse pensioenfondsen, banken en verzekeraars. Gelukkig luistert het Europees Parlement wel naar de experts en houdt haar poot stijf.
Investeren in hernieuwbare energie
De stemming vindt plaats in de context van de oorlog met Rusland en de stijgende gasprijzen. Het bevorderen van investeringen in gas is daardoor in een ander daglicht komen te staan. De uitslag is een goede stimulans voor Europese autonomie. We moeten investeren in hernieuwbare energie om van het Russische gasinfuus af te komen en om inflatie tegen te gaan. Ik hoop dan ook dat een meerderheid van het Parlement deze stemming plenair bevestigt volgende maand.
Duivelse deal voor Nederland
Voor Nederland pakte de deal tussen Macron en Von der Leyen slecht uit. Na een mislukte campagne van het kabinet om gas uit de taxonomie - de Europese wet die duurzame investeringen definieert - te houden, moest minister Jetten van Klimaat toegeven dat ook kernenergie uit Nederland niet als duurzaam kan worden gezien. Nederlands kernenergie kan geen groen label krijgen, omdat het ons land niet lukt om voor 2050 een permanente opslag voor kernafval te vinden. Nederland is van plan dit pas in 2130 (!) gereed te hebben. Het is dus gek dat VVD en CDA voor het Commissievoorstel stemmen. Het is voor Nederland namelijk de slechtst mogelijke deal. Door deze duivelse deal te steunen, blijven we als Europa langer afhankelijk van gas en profiteren we niet van een groen label voor kernenergie.
Plenaire stemming
Na de stemming in de parlementscommissies, stemt het Europees Parlement in de week van 4 juli plenair voor het voorstel. Pas als een meerderheid van het parlement (353 of meer Europarlementariërs) tegen het voorstel van de Europese Commissie heeft gestemd, gaat het definitief van tafel. De stemming vandaag geeft goede hoop, maar zeker is de uitkomst van die stemming allerminst.