Orde op zaken in groene obligaties - Hoofdinhoud
Door Paul Tang op 16 mei 2022 Delen
We stemden in het Europees Parlement vandaag in met een striktere regulering van groene obligaties. Mijn rapport over dit wetsvoorstel behaalde een grote meerderheid in de commissie Economische Zaken.
Nu nog kan ieder bedrijf obligaties uitgeven als groen, waardoor deze miljardenmarkt veel nepgroen bevat. Nu we al het geld nodig hebben om onze economie te verduurzamen, kunnen we deze misleidende producten echt missen als kiespijn. Met dit voorstel brengen we transparantie naar de hele markt en creëren we een nieuwe goudstandaard voor groene obligaties.
Transparante en duurzame obligaties
‘Greenwashing’, of het doen alsof je groen bent zonder dat daadwerkelijk te zijn, is een groot probleem in de markt voor groene leningen. Nationale Nederlanden schat dat 15% van alle groene obligaties de naam niet verdient. Om deze praktijk tegen te gaan, willen we in het Europees Parlement dat alle obligaties transparant zijn over de mate waarin ze voldoen aan de Europese definitie van duurzaamheid. Ook komt er een nieuw label voor - “European Green Bonds” - dat aan strikte eisen moet voldoen. Zo moeten alle opbrengsten naar duurzame activiteiten gaan, groene beloftes worden herzien door externe partijen, en moeten bedrijven een geloofwaardig transitieplan hebben om duurzaam te worden.
Green Boom
De markt voor groene obligaties verdubbelt iedere twee jaar. Er is een gigantische vraag naar deze producten, waardoor investeerders liever geen goede checks doen om te bepalen of groene claims echt kloppen. Met deze wet maken we een einde aan het misbruik van deze green boom door investeerders en bedrijven die wel de baten, maar niet de kosten willen van goede leningsvoorwaarden voor verduurzaming.
Na deze positieve stemming in het Europees Parlement, beginnen de onderhandelingen met de lidstaten in de Europese Raad. De verwachting is dat er dit najaar een definitieve wetstekst is.