Gemeenteraadsverkiezingen: verdere groei lokale partijen - Hoofdinhoud
DEN HAAG (PDC i) - Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart hebben lokale partijen de meeste stemmen behaald. Van de landelijke partijen hebben de SP i en de PVV i veel van hun raadszetels verloren. De uitslag duidt verder op een versnippering in veel gemeenteraden.
De lokale partijen hebben 36 procent van de stemmen weten te halen, tegen 29 procent bij de verkiezingen in 2018. Ook toen behaalden zij al meer stemmen dan de voorgaande verkiezingen. Gezamenlijk halen lokale partijen zo'n 3400 raadszetels, van de 8237 in totaal die te verdelen zijn over 333 gemeenten. Zo zijn in Den Haag en in Rotterdam de lokale partijen Hart voor Den Haag/Groep de Mos en Leefbaar Rotterdam de grootste geworden.
Bij de andere grote partijen zijn er op landelijk niveau geen grote verschuivingen zichtbaar. De VVD i is van de landelijke partijen weer de grootste partij geworden. De partij verliest wel met 11,5 procent van de stemmen tegen 13 procent in 2018. Het CDA i behaalde minder stemmen dan in 2018, maar heeft van de landelijke partijen de meeste zetels bemachtigd.
Wel zijn er lokale verschillen ten opzichte van vier jaar geleden. Zo is de PvdA i in Amsterdam voor het eerst sinds 2010 de grootste partij geworden, en is GroenLinks i in sommige steden de grootste, zoals in Tilburg en Leiden. Verder deden FVD i, Volt i en BIJ1 i in veel gemeenten voor het eerst mee en zij hebben in sommige gemeenten raadszetels bemachtigd.
Het opkomstpercentage is met 50,3 procent het laagste ooit. Vooral in grote steden zijn minder mensen naar de stembus gegaan. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bracht 54,5 procent van de stemgerechtigden een stem uit. Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot i stelt een onderzoek in naar de oorzaken van de lage opkomst. De verkiezingen zijn wel goed verlopen, aldus de minister.
Bron: NOS