Tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus (PEGA)
Deze onderzoekscommissie van het Europees Parlement doet onderzoek naar vermeende schendingen van EU-wetgeving door het gebruik van Pegasus en soortgelijke spionagesoftware door onder andere Hongarije en Polen. De commissie gaat zich richten op bestaande nationale wetten over surveillance op burgers, en of Pegasus-spyware gebruikt is voor politieke doeleinden tegen bijvoorbeeld journalisten, politici en advocaten.
De commissie is opgericht in 2022 en is opgericht voor een periode van twaalf maanden. De eerste bijeenkomst van de commissie was op 19 april 2022. Het Europees Parlement kan besluiten om die termijn te verlengen.
De commissie telt 38 leden. Jeroen Lenaers (CDA) is de voorzitter van deze commissie.
De commissie houdt zich vooral bezig met de vermeende schendingen van Europese wetgeving omtrent persoonsgegevens door het gebruik van Pegasus en soortgelijke surveillancespyware. Specifiek gaat het om vermeende schendingen van het Handvest van de grondrechten1 en Europese wetgeving met betrekking tot persoonlijke data en de bescherming van privacy.
Om deze vragen goed te beantwoorden zal de commissie informatie verzamelen en analyseren over het gebruik en de werking van Pegasus en soortgelijke surveillancespyware door de lidstaten. Ook zal de commissie vaststellen of de autoriteiten van de lidstaten spyware hebben gebruikt voor politieke of economische doeleinden om onder andere journalisten, politici en advocaten te bespioneren.
Er zitten geen leden in deze commissie
- 1.In het Handvest van de grondrechten zijn alle grondrechten ('mensenrechten') opgenomen die in de Europese Unie gelden. Het gaat om onderwerpen als vrijheid, gelijkheid, solidariteit en burgerschap. De meeste van deze rechten zijn al extra beschermd door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) van de Raad van Europa.
- 2.Een digitale wereld brengt uitdagingen met zich mee die er voorheen nog niet waren. Tegenwoordig delen mensen heel veel persoonlijke informatie online. De Europese Unie vindt de privacy van haar burgers erg belangrijk. Eén van de grondrechten van mensen is de mogelijkheid om informatie die zij liever niet met anderen delen, ook daadwerkelijk privé te laten zijn. De EU probeert daar op verschillende manieren zorg voor te dragen.