Medewerkers krijgen betere bescherming tegen schadelijke stoffen - Hoofdinhoud
Door Agnes Jongerius op 16 februari 2022 Delen
Morgen stemt het Europees Parlement voor strengere regels die blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkvloer aan banden gaat leggen. Duizenden werknemers in de Europese Unie, zoals bouwvakkers, medewerkers in de logistiek en ziekenhuispersoneel worden dagelijks blootgesteld aan schadelijke stoffen.
Deze stoffen zijn sluipmoordenaars op de Europese werkplek, omdat ze uiteindelijk kanker en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.
Dankzij de wetgeving komen er nu bindende grenswaarden voor de blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals nikkel en benzeen. Wetenschappelijk onderzoek is duidelijk: er zijn geen veilige blootstellingsniveaus aan deze stoffen. Ook komen er regels om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke geneesmiddelen. Medewerkers in de zorg werken al te vaak onvoldoende beschermd met gevaarlijke geneesmiddelen. Ze hebben drie keer zoveel kans om kanker te krijgen. Het kan toch niet dat zorgmedewerkers bij het behandelen van hun patiënten, zelf gezondheidsproblemen oplopen?
Het kan toch niet dat zorgmedewerkers bij het behandelen van hun patiënten, zelf gezondheidsproblemen oplopen?
Dit is een belangrijke stap in de richting van betere gezondheid en veiligheid op de werkplek, ook in de zorg. Maar we zijn er nog niet. De Europese Commissie moet nu bewijzen dat het haar menens is. Ze moet haar belofte nakomen en ook voor andere schadelijke stoffen grenswaarden stellen. Europese werknemers verdienen gezonde en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden die hen in staat stellen voor zichzelf en hun gezinnen te zorgen. Ziek worden door je werk is niet meer van de 21ste eeuw.