36002 - Verzamelwet VWS 2022

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 27 december 2021 ingediend door de regering.

 

Dit wetsvoorstel heeft als doel om in een aantal wetten op het terrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontstane misslagen te verbeteren en ontdekte omissies weg te nemen. Daarbij gaat het om correctie van onjuiste verwijzingen, redactionele fouten, technische aanvullingen of verduidelijkingen.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Moties
  4. Documenten
  5. Disclaimer
  6. Uitgebreide versie
  7. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Wijziging van een aantal wetten op het terrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Verzamelwet VWS 2022)

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werden vier nota's van wijziging en vier amendementen ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werden in de Eerste Kamer twee moties ingediend.

4.

Documenten

(76 stuks)

2 23 december 2021, voorstel van wet, nr. 2     KST360022
Voorstel van wet
 
2 23 december 2021, memorie van toelichting, nr. 3     KST360023
Memorie van toelichting
 
2 27 december 2021, koninklijke boodschap, nr. 1     KST360021
Koninklijke boodschap
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    Actief Tweede Kamerlid voor het CDA. Zat met enige onderbrekingen in de periode 2017-2023 in de Kamer en voerde daar met name het woord over volksgezondheid (waaronder over corona) en Koninkrijksrelaties. Bracht onder meer initiatiefnota's uit over geneesmiddelen en mondzorg. Woonachtig in Goes en als zodanig behartiger van Zeeuwse belangen. Was eerder sinds 2008 directeur sociale zaken bij Bouwend Nederland en daarvoor onder meer werkzaam in personeelsfuncties bij Unilever en advocatenkantoor NautaDutilh. Kordate afgevaardigde met een brede maatschappelijke achtergrond.
     
  • 2. 
    Maarten Hijink (1983) was van 23 maart 2017 tot 20 april 2023 Tweede Kamerlid van de SP. Daarvoor was hij woordvoerder van Emile Roemer en communicatiemedewerker van de SP-Tweede Kamerfractie. Als Tweede Kamerlid hield de heer Hijink zich bezig met onder meer de zorg en economische zaken.
     
  • 3. 
    Julian Bushoff (1997) is sinds 22 november 2022 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor de PvdA en sindsdien is hij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Tot 2022 was de heer Bushoff lid van en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Groningen. Hij werd dat laatste op 21-jarige leeftijd. Tijdens zijn studies economie en internationale betrekkingen werkte hij als arbeidscoach voor VluchtelingenWerk. Als Tweede Kamerlid houdt hij zich bezig met curatieve zorg en Groningen.
     
  • 4. 
    Lisa Westerveld (1981) is sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was zij lid van de GroenLinks-fractie en sindsdien van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Westerveld was voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en woordvoerder bij de Algemene Onderwijsbond. Verder was zij raadslid in Nijmegen en voorzitter van de commissie democratisering en decentralisering van de Universiteit van Amsterdam. Mevrouw Westerveld houdt zich als Kamerlid bezig met jeugdzorg/GGZ, gehandicaptenbeleid, passend onderwijs, maatschappelijke opvang en vrouwen- en LHBTIQ-rechten.
     
  • 5. 
    Fleur Agema (1976) is sinds 2 juli 2024 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en eerste vicepremier in het kabinet-Schoof. Zij was van 30 november 2006 tot 2 juli 2024 Tweede Kamerlid voor de PVV. Mevrouw Agema heeft een masterdegree in de architectuur en was ontwerper bij een architectenbureau. Verder was zij lid van Provinciale Staten in Noord-Holland. Mevrouw Agema was woordvoerster ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg. Tevens was zij vicefractievoorzitter.
     
  • 6. 
    Jong Limburgs D66-Tweede Kamerlid. Was dat ruim zes jaar, maar moest zijn lidmaatschap tweemaal onderbreken vanwege gezondheidsredenen. Werkte voor hij in de Kamer kwam bij een managing adviesbureau en was fractievoorzitter van D66 in de raad van de gemeente Leudal. Voorts was hij secretaris van D66 in Limburg. Hield zich als Kamerlid onder meer bezig met met jeugdzorg, de GGZ, beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Een door hem verdedigd initiatiefvoorstel over vaccinatie in de kinderopvang strandde in de Eerste Kamer. Nam in 2018 het initiatief voor een kindervragenuur in de Tweede Kamer.
     
  • 7. 
    Sportminnende politicus van de VVD, waarvoor hij tien jaar in de Tweede Kamer zat. Oprichter en directeur van het Expertisecentrum Onderwijs en Topsport. In 2006-2013 tevens lid van de gemeenteraad van Alkmaar (en sinds 2010 fractievoorzitter). Van september 2022 tot december 2023 was hij voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Pleitbezorger van een goed sportklimaat (van breedtesport tot topsport) en van twee uur bewegingsonderwijs op basisscholen. Diende een initiatiefwetsvoorstel in over zwemonderwijs. Sprak ook over verkeersveiligheid, het koninklijk huis, kansspelen en onderwijs.
     
  • 8. 
    Ernst Kuipers (1959) was van 10 januari 2022 tot 10 januari 2024 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte IV. Hij was voorzitter van de raad van bestuur van Erasmus Medisch Centrum en was eerder onder meer hoogleraar gastro-enterologie en hoofd interne geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum. Ernst Kuipers is lid van D66. Keerde in 2024 terug naar de wetenschap (in Singapore).
     
  • 9. 
    Tiny Kox (1953) was van 10 juni 2003 tot 13 februari 2024 Eerste Kamerlid voor de SP. Hij was tot 25 januari 2022 fractievoorzitter. De heer Kox was redacteur van partijblad De Tribune en van 1994 tot mei 2003 partijsecretaris. Hij maakte deel uit van de delegatie naar de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in de groepering Verenigd Europees Links. Van januari 2022 tot januari 2024 was hij voorzitter van dat parlement. Behalve met algemeen beleid hield de heer Kox zich als Eerste Kamerlid bezig met sociale zaken, binnenlandse zaken en immigratie en asiel.
     
  • 10. 
    Greet Prins (1954) is sinds 11 juni 2019 lid van de CDA-Eerste Kamerfractie. Zij was voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Philadelphia Zorg, een landelijke organisatie voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Eerder was zij directeur vernieuwing bij het UWV. Mevrouw Prins is onder meer lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van KRO-NCRV. Sinds 2021 is zij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandels. Mevrouw Prins is secretaris van de CDA-fractie en houdt zich als Kamerlid onder meer bezig met natuurbeleid en milieu.
     
  • 11. 
    Hendrik-Jan Talsma (1978) is sinds 6 april 2021 lid van de Eerste Kamerfractie van de ChristenUnie. Hij was officier van justitie bij het landelijk parket van het Openbaar Ministerie en is nu ombudsfunctionaris bij de politie. Eerder was hij beroepsmilitair. De heer Talsma is fractiesecretaris. Zijn portefeuilles als Kamerlid omvat binnenlandse zaken, justitie en veiligheid, onderwijs, cultuur en wetenschap, en volksgezondheid, welzijn en sport.
     
  • 12. 
    Paul van Meenen (1956) is sinds 13 juni 2023 fractievoorzitter van de D66-Eerste Kamerfractie. Daarvoor was hij van 20 september 2012 tot 7 juni 2023 lid van de Tweede Kamer. Hij was eerder bestuursvoorzitter van een groep van tien scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Den Haag. Daarvoor was de heer Van Meenen leraar wiskunde en rector. Hij was verder fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Leiden. Hij was onderwijswoordvoerder van zijn fractie en hield zich ook bezig met kinderopvang. Verder was hij voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid en lid van het Presidium.