Europees Parlement stemt in met grote inperkingen macht Big Tech

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op dinsdag 14 december 2021, 2:28.

Vandaag stemde een meerderheid het Europees Parlement in met de Digitale Markten Wet (DMA). Deze wet gaat de marktmacht van de allergrootste Big Tech-bedrijven inperken. Onderhandelaar Paul Tang: “We zijn getuige van de grootste lobbyoperatie die Brussel ooit heeft gezien. En toch heeft het parlement vandaag ingestemd met een voorstel dat de marktmacht van techconglomeraten drastisch gaat inperken”.

De Digitale Markten Wet (DMA) werd een jaar geleden gepresenteerd door de Europese Commissie met als doel machtsmisbruik van Big Tech onmogelijk te maken. Sindsdien hebben de onderhandelaars in het Europees Parlement zeventien verplichtingen en verboden uitonderhandeld die moeten gaan gelden voor de zogeheten poortwachters als Facebook, Google en Apple.

Het veelomvattende voorstel pakt onder meer ‘tracking en targetting’ op het internet aan. Tang vindt dat een noodzaak: “Deze tracking ads zorgen voor een massale schending van onze privacy. Bovendien gaat het ten koste van traditionele media en het midden- en kleinbedrijf. Van elke euro aan advertenties steken Facebook en Google ruim 50 cent in hun zak. Ik pleit voor een verbod op tracking-ads. Het is een sterk begin dat we vandaag al besloten hebben dat minderjarigen niet langer als doelgroep ingezet mogen worden.”

Twee andere belangrijke onderdelen waar het parlement vandaag het over eens is geworden, is interoperabiliteit en de aanpak van agressieve overnames. Tang: “Interoperabiliteit is een sleutelwoord om de macht van techconglomeraten te breken. We breken hiermee systemen open waardoor we voortaan van Signal naar WhatsApp kunnen communiceren. Daarnaast maken agressieve overnames het mogelijk om innovatie en concurrentie tegen te houden. De DMA gaat meer informatie eisen over alle overnames om zo concurrentie beter te borgen.”

In januari starten onder leiding van het Franse voorzitterschap, de interinstitutionele onderhandelingen (“trilogen”) met de Europese Raad. Naar verwachting treedt de DMA in 2023 in werking.

De uitslag van de stemmingen is hier te vinden, inclusief een overzicht van het stemgedrag van de Nederlandse Europarlementariërs.

Foto: Viktor Hanacek / picjumbo

14 december 2021

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Facebook is nerveuzer dan ooit

Gerelateerde berichten

Facebook is nerveuzer dan ooit

23 november 2021

Europees Parlement stemt voor nieuwe wet tegen belastingontwijking

11 november 2021

Hoogste Europese rechter geeft Google tik op de vingers

10 november 2021

Doorbraak bij aanpak van techgiganten

26 oktober 2021

Kies een taal Nederlands English

Aanmelden nieuwsbrief

Volg mijn werk

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

De PvdA

Site navigatie

Zoeken

Search:

© 2021 Paul Tang

Privacy en Cookiebeleid

Go to Top

We gebruiken cookies om je taalinstellingen te onthouden en onze site tegen spam te beschermen.AkkoordWeigerenPrivacybeleid

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken