Facebook is nerveuzer dan ooit - Hoofdinhoud
Vandaag namen we een belangrijke horde richting Europese wetgeving om Big Tech aan te pakken. Facebook is nerveuzer dan ooit.
Vandaag stemde een grote meerderheid van de interne marktcommissie in het Europees Parlement voor aanscherpingen in de Digitale Marktenwet - de zogenaamde DMA. Daarmee namen we de laatste horde richting een wet die de marktmacht van de vijf allergrootste Big Techbedrijven aanpakt.
Zuckerberg & co
Als het aan de onderhandelaars in het Europees Parlement ligt, zijn alle oneerlijke manipulatiepraktijken van Zuckerberg & co binnenkort verleden tijd. Digitale advertenties mogen niet langer op kinderen worden gericht, agressieve overnames worden aangepakt en gebruikers krijgen eindelijk het recht om hun telefoon en computer in te stellen zoals ze zelf willen.
Facebook is nog nooit zo zenuwachtig geweest over wetgeving als nu
Onder wereldwijde belangstelling presenteerde de Europese Commissie een jaar geleden de DMA. Ik onderhandelde als enige Nederlander over deze wet die achttien concrete verplichtingen in het leven roept om monopolies te voorkomen en machtsmisbruik te verbieden. Bedrijven die zich niet aan deze verplichtingen houden, kunnen boetes krijgen van vier tot tien procent van hun jaarlijkse omzet en kunnen bovendien opgebroken worden.
Zenuwachtig
Facebook is nog nooit zo zenuwachtig geweest over wetgeving als nu. De afgelopen maanden besteedde het bedrijf miljoenen euro’s aan gelobby en aan een marketingcampagne om Europese wetgevers van gedachten te doen veranderen. Maar het lijkt erop dat het grote geld deze keer niet zal winnen.
In december of januari stemt het gehele Europees Parlement over de DMA. Donderdag stemmen de nationale ministers van Economische Zaken ook over amendementen aan de DMA. Als de posities van zowel de Raad als het Parlement bekend zijn, zal de EU dit voorjaar tot een finaal akkoord moeten komen onder het Franse EU-voorzitterschap. In 2023 zal de wet naar verwachting in werking treden.
Foto: Anthony Quintano
Dit bericht delen
TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn
Post navigation
PreviousPrevious post:Europees Parlement stemt voor nieuwe wet tegen belastingontwijking
Gerelateerde berichten
Europees Parlement stemt voor nieuwe wet tegen belastingontwijking
11 november 2021
Hoogste Europese rechter geeft Google tik op de vingers
10 november 2021
Doorbraak bij aanpak van techgiganten
26 oktober 2021
De toekomst van onze digitale wereld
22 september 2021
Kies een taal Nederlands English
Aanmelden nieuwsbrief
Volg mijn werk
Vind ons op:
Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window
De PvdA
-
-
-
-
Site navigatie
-
-
-
-
-
-
-
-
Zoeken
Search:
© 2021 Paul Tang
We gebruiken cookies om je taalinstellingen te onthouden en onze site tegen spam te beschermen.AkkoordWeigerenPrivacybeleid
Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken