Een fatsoenlijk loon en betere werkomstandigheden voor pakketbezorgers - Hoofdinhoud
We hebben het allemaal wel eens gehad: je pakketje komt niet aan of is verkeerd bezorgd. Of de bezorger is al weg voordat jij de deur opendoet.
Dit is vervelend, maar er is een reden dat pakketbezorgers niet altijd zorgvuldig kúnnen zijn. De bezorgers ploeteren om hun targets te halen terwijl PostNL en DHL de winst opstrijken. Dit kan zo niet langer.
De constructie van schijnzelfstandigheid zorgt ervoor dat bezorgers per bezorgd pakketje betaald krijgen.
De witte busjes scheuren voor je langs voordat je de straat oversteekt. De constructie van schijnzelfstandigheid zorgt ervoor dat de bezorgers per bezorgd pakketje betaald krijgen. Dat betekent dat ze zo snel mogelijk door moeten om het volgende pakketje te bezorgen. Is er niemand thuis? Dan krijgt de bezorger geen geld. Om rond te kunnen komen moeten zij daarom tot wel 200 tot 300 pakketjes per dag bezorgen. Dit betekent elke drie minuten stoppen om op een deurbel te drukken en dan weer door te racen naar de volgende deur. Dan blijft er weinig tijd over om te eten of zelfs maar naar de wc te gaan. Sommige bezorgers hebben zelfs een fles in de auto om daar hun behoefte in te doen.
Door de coronacrisis is het aantal pakketten dat bezorgd moet worden al helemaal door het dak gegaan. Maar terwijl de vraag steeg, daalde het bedrag per bezorgpakket nog verder. Dit betekent nog drukkere dagen en nog minder tijd om pakketjes af te leveren. En de winst? Die gaat vooral naar de grote bezorgbedrijven.
Pakketbezorgers verdienen een fatsoenlijk loon en meer tijd om zorgvuldig te bezorgen.
Dit moet anders. Pakketbezorgers moeten gewoon een fatsoenlijk loon krijgen en meer tijd krijgen om rustig en zorgvuldig te bezorgen. Zo heb je ook de zekerheid dat je pakketje goed aankomt. Grote bezorgbedrijven als PostNL en DHL moeten daarom verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn aansprakelijk voor een goed loon voor de pakketbezorgers en moeten dit nakomen. Ik zet mij in voor betere omstandigheden voor onze pakketbezorgers zodat zij minder werkdruk ervaren, een fatsoenlijk loon kunnen verdienen en dat pakketjes goed terecht komen.