Breek de marktdominantie van Big Tech open en op - Hoofdinhoud
Door Paul Tang op 28 september 2021 Delen
Vandaag starten de onderhandelingen in het Europees Parlement over de wetsvoorstellen die de macht van Big Tech aan banden moet leggen. Samen met collega’s van het onderhandelingsteam van de sociaaldemocratische groep diende ik maar liefst 140 amendementen in om het machtsmisbruik van bedrijven als Facebook, Google, Amazon en Apple te stoppen. Tijd om de marktdominantie van Big Tech open en op te breken.
Onder wereldwijde belangstelling presenteerde de Europese Commissie bijna een jaar geleden twee wetsvoorstellen voor online platforms. Als enige Nederlander onderhandelde ik de Digital Markets Act, die misbruik van marktmacht verbiedt en bestraft. De doelen van het wetsvoorstel zijn goed, maar de voorstellen niet sterk genoeg.
Europese bedrijven en internetgebruikers worden in de houdgreep gehouden door Mark Zuckerberg en de zijnen.
Een handjevol techgiganten heeft met agressieve overnames en het hamsteren van persoonlijke gegevens versterkte muren opgetrokken om alle concurrentie buiten te houden. Europese bedrijven en internetgebruikers worden in de houdgreep gehouden door Mark Zuckerberg en de zijnen. We moeten de macht van de grote techbedrijven opbreken, en wel door ze open te breken.
Ik wil graag drie breekijzers verankeren in de wetgeving
Ten eerste moet het voor techbedrijven onmogelijk gemaakt worden persoonlijke data van verschillende platformdiensten te combineren. Dit pakt precies het machtsmisbruik van bedrijven als Google en Facebook aan. Facebook en Google slaan munt uit onze persoonlijke data door gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Hiermee zet het de privacy van ons allemaal op de tocht en worden concurrenten - inclusief traditionele media - helemaal uitgekleed.
Vervolgens moeten platforms technisch interoperabel worden. Net zoals we in Europa e-mail- en telefoonproviders succesvol hebben verplicht om ook naar andere providers berichten te sturen, moet je ook vanaf het ene sociale medium met het andere kunnen communiceren. Zo breken we techbedrijven open en krijgen de allergrootste giganten eindelijk directe concurrentie.
Ten slotte moeten de grootste bedrijven alle overnames melden, zodat mededingingsautoriteiten beter in staat zijn om agressief overnamebeleid te signaleren én in te grijpen.
Beide wetsvoorstellen worden nu uitonderhandeld in het Europees Parlement. Naar verwachting treedt de wet halverwege 2023 in werking.