Jaarverslag Nationale ombudsman: 'De burger verdient beter'
DEN HAAG (PDC) - De Nationale ombudsman1 levert harde kritiek op het functioneren van de overheid en het gebrek aan voortgang in het herstel van vertrouwen: "Dat moet veel beter. En het kán ook veel beter." Ombudsman Reinier van Zutphen2 heeft vandaag zijn jaarverslag gepresenteerd aan de Tweede Kamer3.
Volgens Van Zutphen zijn politici en ambtenaren te veel verwikkeld in hun eigen systeem. Hierbij ziet hij het aftreden van het kabinet-Rutte III4 vooral als "een afrekening tussen regering en parlement." Dit is volgens hem kenmerkend voor het feit dat het helpen van mensen te vaak op de tweede plaats komt.
De ombudsman moet als onafhankelijk instituut de burger helpen te beschermen tegen wangedrag van de overheid. Jaarlijks brengt de Nationale ombudsman verslag uit van zijn werkzaamheden aan de Tweede Kamer.
Bron: Nationale ombudsman, NRC.
Meer over ...
- 1.De Nationale ombudsman is een onafhankelijk Hoog College van Staat dat klachten van burgers over onbehoorlijk gedrag van organen en ambtenaren van de centrale overheid en politie onderzoekt. Burgers kunnen met klachten naar de ombudsman stappen, en de ombudsman kan ook op eigen initiatief onderzoek doen naar mogelijk onrechtmatig gedrag van de overheid.
- 2.Mr. Reinier van Zutphen (1960) is sinds 1 april 2015 de Nationale ombudsman. Hij was daarvoor president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. In 2007-2012 was de heer Van Zutphen voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak (NVvR). Eerder was hij senior raadsheer bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven en bekleedde hij diverse functies bij de rechterlijke macht, zowel in Nederland als in Luxemburg en Curaçao. Tevens was hij universitair docent.
- 3.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 4.Dit kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwam na de tot dan langste formatie sinds 1945 tot stand. Zeven maanden na de verkiezingen van 15 maart 2017 stond er een opvolger van het kabinet-Rutte II op het bordes. Voor premier Mark Rutte was het de derde keer dat hij een kabinet leidt. Het kabinet bood op 15 januari 2021 ontslag aan, vanwege de harde conclusies van het parlementair onderzoek kinderopvangtoeslag. Hiermee werd het kabinet, en de leden hiervan, demissionair. Deze demissionaire periode zou 360 dagen duren, een record.