Liane den Haan stapt op bij 50PLUS, behoudt wel Kamerzetel
DEN HAAG (PDC) - Tweede Kamerlid Liane den Haan verlaat 50PLUS1. Dat heeft zij vandaag via Twitter bekend gemaakt. Zij behoudt wel haar Kamerzetel. Zij was onder de vlag van 50PLUS al een eenpersoonsfractie, nadat 50PLUS bij de Tweede Kamerverkiezingen van 20212 één zetel haalde. Nu zal Den Haan als afsplitsing een eenpersoonsfractie gaan leiden.
De fractievoorzitter en partijleider van de ouderenpartij lag al een tijd lang overhoop met het partijbestuur. Dat conflict bereikte deze week een dieptepunt toen een evaluatie over de voortslepende partijruzie uitlekte. Daaruit bleek dat Den Haan zich gesaboteerd voelde door het bestuur. Tegelijk was het bestuur boos op Den Haan omdat zij zich niet aan afspraken uit het verkiezingsprogramma zou hebben gehouden, zoals op het thema pensioenen. Zaterdag 8 mei vindt er een ledenvergadering van 50PLUS plaats over een nieuw partijbestuur. Den Haan gaf eerder aan die vergadering af te wachten voor zij haar politieke toekomst zou bepalen. Nu nu heeft zij reeds daarvoor dus al haar conclusies getrokken.
Met het vertrek van Den Haan verdwijnt 50PLUS dus uit de Tweede Kamer, nadat de partij daar in 2012 voor het eerst in kwam. In de Eerste Kamer heeft 50PLUS nog wel twee zetels.
Uitgebreide biografische gegevens
Bron: Twitter Liane den Haan
- 1.50PLUS is een politieke partij die zich met name richt op de belangen van 50-plussers. De partij vindt dat deze groep onvoldoende is vertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. De partij is opgericht in 2011 en kwam in 2012 voor het eerst in de Tweede Kamer. Op dit moment is senator Martin van Rooijen politiek leider van de partij.
- 2.Op 17 maart 2021 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing, maar er lagen ook zeven Grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing door beide Kamers waren aanvaard. De VVD werd de grootste partij. Winst was er vooral voor D66 en FVD. Verder waren er maar liefst vier nieuwkomers die zetels behaalden: Volt, JA21, BBB en BIJ1. Verlies was er voor GroenLinks, SP en CDA. Opvallend was dat de PvdA zich niet herstelde en dat de vier regeringspartijen hun meerderheid behielden.