35756 - Wijziging Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (grondslag voor maatregelen inzake (particulier) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen)
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 9 maart 2021 aanhangig gemaakt door een of meer Tweede Kamerleden.
Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet gewasbeschermingsmiddelen (Wgb). Aanleiding hiervoor is het voornemen om het particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen, door beperkingen aan dat gebruik te stellen. Hiertoe biedt de Wgb op dit moment nog geen grondslag. Daarnaast wordt de wettelijke grondslag voor het bij besluit treffen van maatregelen met betrekking tot het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw uitgebreid. Ten slotte worden in het kader van periodiek onderhoud van de wetgeving enkele artikelen gewijzigd.
Inhoudsopgave
Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (grondslag voor maatregelen inzake het (particulier) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
Bij dit wetsvoorstel zijn een nota van wijziging en drie amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer vijf moties ingediend. (68 stuks)2 |
8 maart 2021, koninklijke boodschap, nr. 1
KST357561 Koninklijke boodschap |
2 |
8 maart 2021, voorstel van wet, nr. 2
KST357562 Voorstel van wet |
2 |
8 maart 2021, memorie van toelichting, nr. 3
KST357563 Memorie van toelichting |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Caroline van der Plas (1967) is sinds 31 maart 2021 lid en voorzitter van de Tweede Kamerfractie van BoerBurgerBeweging (BBB). Zij komt uit Deventer en was werkzaam als journalist voor tijdschriften in de agrarische sector. Omschreef zichzelf als 'boerin zonder boerderij'. Behalve met het algemene regeringsbeleid houdt mevrouw Van der Plas zich als Kamerlid bezig met landbouw, natuur, visserij, voedselzekerheid, praktijk- en beroepsonderwijs, arbeidsmigratie en regio. Sinds 2024 is zij voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken.
- 2.Leonie Vestering (1984) was van 31 maart 2021 tot 27 september 2023 Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Van 10 mei 2023 tot 11 augustus 2023 werd zij tijdelijk vervangen door Eva Akerboom. Zij was lid van de Provinciale Staten van Flevoland en gemeenteraadslid van Almere. In beide functies was zij ook fractievoorzitter. Mevrouw Vestering was projectcoƶrdinator van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Als Kamerlid hield zij zich met name bezig met landbouw, water en dierenwelzijn.
- 3.Laura Bromet (1970) is sinds 7 juni 2018 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor GroenLinks en sindsdien is zij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Zij was wethouder van de gemeente Waterland. Eerder was zij beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en raadslid in Waterland. Verder was zij jarenlang werkzaam in journalistiek en media, onder andere bij het bedrijf van haar vader, de bekende programmamaker Frans Bromet. Als Tweede Kamerlid houdt mevrouw Bromet zich bezig met landbouw, natuur, voedselkwaliteit, stikstofbeleid, visserij en koninklijk huis. Zij is voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
- 4.Erik Haverkort (1972) was van 18 januari 2022 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Als zelfstandig ondernemer was hij werkzaam op het gebied van mobiliteit, infrastructuur, bouw en ruimte. Daarnaast was hij fractievoorzitter in de gemeenteraad van Lochem. De heer Haverkort was onder meer woordvoerder milieu, bodem, fietsbeleid, dierenwelzijn en nucleaire veiligheid.
- 5.Pieter Grinwis (1979) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Hij was eerder fractievoorzitter van Christenunie/SGP in de gemeenteraad van Den Haag en beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. De heer Grinwis maakte ook deel uit van de verkiezingsprogrammacommissie voor 2021. Als Tweede Kamerlid houdt hij zich bezig met wonen en ruimtelijke ordening, belastingen, financiƫn, toeslagen, economische zaken, water, klimaat en energie, landbouw, natuur en voedselkwaliteit en stikstof.
- 6.Harry van der Molen (1980) was van 23 maart 2017 tot 17 januari 2023 Tweede Kamerlid voor het CDA. In 2021 werd hij twee keer enige tijd tijdelijk vervangen vanwege ziekte. De heer Van der Molen was in 2014-2017 wethouder van Leeuwarden. Daarvoor was hij onder meer voorzitter van het CDJA en hoofd marketing en communicatie van ROC Friese Poort. De heer Van der Molen hield zich als Tweede Kamerlid onder meer bezig met hoger onderwijs, wetenschapsbeleid en infrastructuur en waterstaat. Vanaf 2023 is hij directeur marketing, communicatie en public affairs bij Firda, een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Friesland.
- 7.Tjeerd de Groot (1968) was van 23 maart 2017 (met een korte onderbreking in 2023) tot 29 maart 2024 Tweede Kamerlid voor D66. Hij promoveerde bij Uri Rosenthal op een proefschrift over hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en was politiek adviseur van minister Brinkhorst. Daarna was hij onder meer diplomaat bij de Nederlandse ambassade in Berlijn. Sinds 2010 was hij directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie. In de Tweede Kamer hield de heer De Groot zich bezig met landbouw, natuur en visserij, stikstof, dierenwelzijn en voedsel(productie). Hij was voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat.
- 8.Sandra Beckerman (1983) is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de SP. Zij is gepromoveerd archeoloog en was op dat vakgebied docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder was zij fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten van Groningen. In de Tweede Kamer houdt mevrouw Beckerman zich bezig met wonen, economie, klimaat, milieu, gaswinning, landbouw, onderwijs, cultuur
- 9.Bedachtzame SGP-afgevaardigde met een onderwijskundige achtergrond. Sprak in de ruim elf jaar dat hij Tweede Kamerlid was dan ook geregeld over onderwijs en was betrokken bij diverse parlementaire initiatieven op dat gebied. Was voor zijn Kamerlidmaatschap onder meer leraar geschiedenis en sectordirecteur op een school en directeur van het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam. Had geruime tijd zitting in zowel de gemeenteraad van Veenendaal als Provinciale Staten van Utrecht. In de Tweede Kamer hield hij zich ook bezig met binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, politie, waterstaat, landbouw, wonen, cultuur en Europese zaken. Belangenbehartiger van de landbouwsector.
- 10.Joris Thijssen (1974) is sinds 31 maart 2021 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor de PvdA en sindsdien is hij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. De heer Thijssen was eerder gedeeld uitvoerend directeur van Greenpeace Nederland en bekleedde eerder verschillende functies bij die organisatie. Hij is woordvoerder economische zaken en voorzitter van de vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei.
- 11.Vivianne Heijnen (1982) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (onder meer milieu en openbaar vervoer) in het kabinet-Rutte IV. Sinds 25 mei 2024 was zij met zwangerschapsverlof. Zij was sinds 2018 wethouder in Maastricht en was eerder acht jaar raadslid voor het CDA. In 2009-2018 was mevrouw Heijnen hoofd van de Campus Brussel van Universiteit Maastricht.