Vrouwelijke volksvertegenwoordigers onevenredig vaak slachtoffer van onlinehaat
DEN HAAG (PDC) - Meer dan 10 procent van de berichten op Twitter die verstuurd worden naar vrouwen op de Nederlandse kieslijsten zijn haatdragend of zelfs bedreigend. Dit blijkt uit een onderzoek van de Groene Amsterdammer in samenwerking met de Universiteit Utrecht.
De onderzoekers analyseerden bijna 400.000 tweets uit de periode oktober 2020 tot en met februari 2021. Het bleek dat het merendeel van de haatdragende berichten van seksistische aard was. Volgens politicoloog Julia Wouters is dit te wijten aan het feit dat politiek leiderschap nog steeds met mannen in maatpakken wordt geassocieerd. Alles wat daarvan afwijkt is opvallend en dus aan kritiek onderhevig.
Een extreem geval is D661-lijsttrekker Sigrid Kaag2. Zij krijgt in absolute getallen veruit de meeste haatberichten van alle vrouwelijke volksvertegenwoordigers. Zo'n 22 procent van de aan Kaag gerichte tweets werden door de onderzoekers als haatdragend bestempeld. Dat is nog een conservatieve schatting doordat ze de criteria doelbewust niet te ruim vastgesteld hebben.
Volksvertegenwoordigers die niet alleen vrouw zijn maar ook nog tot minderheidsgroepen op basis van religie of kleur behoren, krijgen extra haat te verduren. Zo hebben vijf van de vijftien vrouwen met de meeste haatberichten een migratie-achtergrond of worden zij gediscrimineerd op basis van hun huidskleur.
Bron: De Groene Amsterdammer
- 1.Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.
- 2.Sigrid Kaag (1961) was van 10 januari 2022 tot 8 januari 2024 minister van Financiën en viceminister-president in het kabinet-Rutte IV. Zij was eerder tot 29 mei 2021 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van 25 mei 2021 tot 17 september 2021 minister van Buitenlandse Zaken. Van 31 maart 2021 tot 10 januari 2022 was zij Tweede Kamerlid en in 2020-2023 was zij politiek leider van D66. Mevrouw Kaag was voor haar ministerschap diplomate bij de VN. Sinds januari 2015 was zij VN-coördinator in Libanon en daarvoor onder meer betrokken bij de VN-missie ter vernietiging van chemische wapens in Syrië. Eerder werkte zij onder andere bij de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen en bij UNICEF. Mevrouw Kaag begon haar loopbaan bij Shell en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 2024 is zij namens de VN humanitair- en wederopbouwcoördinator voor Gaza.