JA21 en Tweede Kamerverkiezingen van 2021
Juiste Antwoord 21 (JA211) had bij de verkiezingen van 17 maart 2021 Joost Eerdmans2 als lijsttrekker. De titel van het verkiezingsprogramma luidde 'Het Juiste Antwoord'. De partij nam voor het eerst deel aan de verkiezingen en haalde daarbij 3 zetels.
Op de tweede plaats op de lijst van JA21 stond Nicki Pouw-Verweij3 en op de derde plaats Europarlementariër Derk Jan Eppink4.
Inhoudsopgave
JA21 ging de verkiezingen in met het programma: 'Het Juiste Antwoord'. Het was vooral gericht op minder regeldruk, lastenverlichting, een streng immigratiebeleid en een betrouwbare overheid die meer ondersteuning voor ondernemers biedt.
Op het gebied van bestuurlijke vernieuwing en Europa stond het volgenden in het verkiezingsprogramma:
Bestuurlijke vernieuwing
-
-de balans tussen wetgevende en rechterlijke macht moet worden hersteld. Hoe dit moet gebeuren "is geen vooraf uitgemaakte zaak."
-
-een inzichtelijker selectieprocedure van rechters en meer balans (qua politieke kleur) in de achtergrond van te benoemen rechters.
-
-het instellen van een constitutioneel hof
-
-het mogelijk maken van referenda, waarvan de precieze opzet nog nadere vorm kan krijgen
Europa
-
-de EU moet een afgeslankte, meer flexibele samenwerking worden, gericht op vooral economische samenwerking.
-
-geen machtsconcentratie maar een lossere Gemeenschap van Europese Staten waarin soevereiniteit behouden blijft.
-
-de euro moet worden afgeschaft
-
-er komt een eind aan het opengrenzenbeleid.
-
-Nederland moet, net als Denemarken, opt-out recht krijgen bij nieuwe EU-verdragen
-
-het vetorecht in de Europese Raad5 blijft behouden
-
-de EU stopt met alle onderhandelingen met kandidaat-landen voor uitbreiding.
-
-met name de toetreding van Turkije moet worden voorkomen.
-
-het Europees Parlement vergadert nog maar op één locatie
-
-er moet een streep door de Green Deal.
-
-het programma vermeldt dat JA21 wil dat een EU-migratiepact met verplichte opname van asielzoekers niet wordt ondertekend en het verdrag van Schengen6 wordt herzien. Grenscontroles door lidstaten moeten hierdoor weer mogelijk worden.
Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de kandidaten.
- 1.JA21 is een conservatief-liberale en nationalistische partij. De naam staat voor ‘het Juiste Antwoord’ maar ook voor de voorletters van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Zij richtten op 18 december 2020 de partij op, nadat zij eerder FVD hadden verlaten. Joost Eerdmans is de politiek leider.
- 2.Joost Eerdmans (1971) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van JA21. Hij is fractievoorzitter en politiek leider. De heer Eerdmans was secretaris van burgemeester Opstelten van Rotterdam en kwam in 2002 voor de LPF in de Tweede Kamer. Voor de verkiezingen van 2006 stapte hij over naar Eén NL. Toen die partij geen zetel haalde, kwam er vrij onverwacht een einde aan zijn Kamerlidmaatschap. In 2009-2014 was hij wethouder van Capelle aan den IJssel en in 2014-2018 wethouder in Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam. In de aanloop naar de verkiezingen van 2021 werd hij adviseur van Thierry Baudet, maar in november 2020 kwam het tot een breuk met FVD.
- 3.Nicki Pouw (1991) was van 31 maart 2021 tot 1 september 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van JA21. Op 1 september 2023 stapte zij over naar de Tweede Kamerfractie van de BBB, waarvan zij tot 6 december 2023 deel uitmaakte. Van 10 maart tot 30 juni 2022 was zij met zwangerschaps- en bevallingsverlof. Hiervoor was zij van 11 juni 2019 tot 31 maart 2021 lid van de Eerste Kamer. Tot 30 november 2020 maakte mevrouw Pouw daar deel uit van de FVD-fractie, daarna van de Fractie-Van Pareren, later Fractie-Nanninga). Eerder was zij werkzaam in de thuiszorg en in ziekenhuizen. In 2023 promoveerde zij aan de VU op een onderzoek naar reuma. Mevrouw Pouw was verder Statenlid in Utrecht. Als Tweede Kamerlid hield zij zich vooral bezig met onderwijs, cultuur en wetenschap, volksgezondheid, welzijn en sport en sociale zaken en werkgelegenheid.
- 4.Derk Jan Eppink (1958) was van 1 september 2023 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de BBB. Hij stapte over uit de Tweede Kamerfractie van JA21, waar hij sinds 31 maart 2021 lid van was. Daarvoor was hij van 2 juli 2019 tot 31 maart 2021 lid van het Europees Parlement, eerst voor FVD en daarna voor JA21. Eerder was de heer Eppink in 2009-2014 lid van het Europees Parlement namens de Vlaamse partij Lijst-Dedecker. In 2014 was hij kandidaat bij de Europese verkiezingen voor de VVD. De heer Eppink was eerder onder meer redacteur bij NRC Handelsblad en De Standaard en medewerker van Europees commissaris Frits Bolkestein en van Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Ook was hij columnist van De Volkskrant en medewerker van een conservatieve denktank. Als Kamerlid hield hij zich onder meer bezig met buitenlands beleid, defensie, Europese zaken, Koninkijksrelaties, financiën, landbouw, natuur en voedselkwaliteit en infrastructuur en waterstaat.
- 5.De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
- 6.Het Akkoord van Schengen heeft tot doel de geleidelijke afschaffing van controles aan de gemeenschappelijke grenzen tussen de 26 deelnemende landen. Daarnaast voorziet het akkoord in de instelling van een regeling voor vrij verkeer van alle burgers uit de deelnemende staten, de overige staten van de Europese Unie en een aantal derde landen. De naam komt van het Luxemburgse plaatsje Schengen waar het akkoord op 14 juni 1985 is ondertekend.
- 7.Op 17 maart 2021 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing, maar er lagen ook zeven Grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing door beide Kamers waren aanvaard. De VVD werd de grootste partij. Winst was er vooral voor D66 en FVD. Verder waren er maar liefst vier nieuwkomers die zetels behaalden: Volt, JA21, BBB en BIJ1. Verlies was er voor GroenLinks, SP en CDA. Opvallend was dat de PvdA zich niet herstelde en dat de vier regeringspartijen hun meerderheid behielden.