Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de verminderde vaccinlevering door AstraZeneca - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 941 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de verminderde vaccinlevering door AstraZeneca
Document­datum 26-01-2021
Publicatie­datum 27-01-2021
Nummer KST25295941
Kenmerk 25295, nr. 941
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 941

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 januari 2021

Hierbij zend ik de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport mijn antwoord op het verzoek om een reactie op de verminderde vaccinle-vering door AstraZeneca.

Afgelopen vrijdag heeft AstraZeneca in de Europese Stuurgroep Vaccins gemeld dat zij door problemen bij een van haar toeleveranciers niet in staat is op korte termijn (kwartaal 1) de volumes te leveren die zij eerder heeft gecommuniceerd. In eerste instantie is aangegeven dat dit leidt tot leveringen van ruim 60% minder dan eerder gecommuniceerd. Het afgelopen weekend heb ik hierover veelvuldig contact gehad met de Europese Commissie en mijn Europese collega's. Maandag heeft de Stuurgroep Vaccins wederom intensief overleg gevoerd met AstraZeneca en is aangegeven dat het onacceptabel is om op deze korte termijn met dergelijke ingrijpende wijzigingen in de leveringsschema's te komen en dat oplossingen noodzakelijk zijn. AstraZeneca heeft laten weten dat alle inspanningen erop gericht zijn om vanaf de maand maart de te leveren hoeveelheden zo hoog mogelijk te laten zijn. Wat dat precies betekent is op dit moment nog niet te zeggen. De gesprekken worden woensdag vervolgd.

Ook heeft de Europese Commissie vandaag als een direct gevolg van deze verminderde levering door AstraZeneca, aangekondigd het zogenaamde «export transparency mechanism» in werking te stellen. Hiermee wordt bewerkstelligd dat COVID-19 vaccins die in de EU worden geproduceerd, alleen uit de EU mogen worden gevoerd, na notificatie hiervan.

Door deze aangepaste levering zal uitvoering van de vaccinatiestrategie voor wat betreft de doelgroepen die afhankelijk zijn van AstraZeneca naar

kst-25295-941 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

verwachting getemporiseerd moeten worden. Welke consequenties de verminderde levering mogelijk heeft voor de vaccinatiestrategie, zal ik in mijn stand-van-zakenbrief van 2 februari toelichten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H.M. de Jonge

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,25 295, nr. 941 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.