DENK en Tweede Kamerverkiezingen 2021
Met dank overgenomen van Parlement.com.
DENK1 had bij de verkiezingen van 17 maart 2021 Farid Azarkan2 als lijsttrekker. De titel van het verkiezingsprogramma luidde 'DENK anders'. Voor de verkiezingen had DENK drie zetels. Na de verkiezingen waren dat er opnieuw drie.
Inhoudsopgave
DENK ging de verkiezingen in met het programma: 'DENK anders'. Het was vooral gericht op een eerlijke verdeling van de welvaart middels een focus op diversiteit en inclusiviteit.
Op het gebied van bestuurlijke vernieuwing en Europa stond er het volgende in het verkiezingsprogramma:
Bestuurlijke vernieuwing
-
-het benoemen van een minister van inclusiviteit
-
-het in het leven roepen van een taskforce en wet Bestrijding Digitale Discriminatie, een speciale discriminatiepolitie en een nationaal coordinator discriminatiebestrijding
-
-formele excuses van de regering voor het koloniale en slavernijverleden van Nederland
-
-vrije dagen kunnen flexibel opgenomen worden en zijn niet gebonde aan christelijke feestdagen.
Europa
-
-voor Nederlands lidmaatschap van de Europese Unie
-
-domeinen van nationaal belang moeten een nationale aangelegenheid blijven als Europese regelgeving de Nederlandse belangen onvoldoende dient
-
-sancties voor landen die Europese gemeenschappelijke waarden met voeten treden
-
-meer bevoegdheden voor het Europees Parlement om de Europese Commissie te controleren
-
-de EU moet het in acht nemen van de mensenrechten in het buitenland blijven monitoren
In dit overzicht staan de voornaamste kandidaten van DENK bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.
Meer over
- 1.DENK is een politieke partij, die zich richt op respect voor alle Nederlanders. Huidig politiek leider is Stephan van Baarle. De partij is in februari 2015 gevormd nadat, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk de PvdA-fractie hadden verlaten. De partij streeft naar verdraagzaamheid en een sociale, lerende, duurzame en rechtvaardige samenleving.
- 2.Drie jaar de voorman van DENK en zes jaar Tweede Kamerlid. Was, zelf van Marokkaanse afkomst, acht jaar actief voor het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland. Bekleedde verder managementfuncties bij de directie Vastgoed, bij de Rijksgebouwendienst en bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en werkte daarvoor bij de gemeente Amersfoort en in het bedrijfsleven. Hield zich als Kamerlid behalve met algemeen beleid bezig met economische zaken en klimaat, wonen, justitie en financiën en was lid van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Eén van de aanjagers van genoegdoening voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en spreekvaardig strijder tegen discriminatie.
- 3.Op 17 maart 2021 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing, maar er lagen ook zeven Grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing door beide Kamers waren aanvaard. De VVD werd de grootste partij. Winst was er vooral voor D66 en FVD. Verder waren er maar liefst vier nieuwkomers die zetels behaalden: Volt, JA21, BBB en BIJ1. Verlies was er voor GroenLinks, SP en CDA. Opvallend was dat de PvdA zich niet herstelde en dat de vier regeringspartijen hun meerderheid behielden.