Spoedwet

Met dank overgenomen van Parlement.com.

Een spoedwet is een wet die zo urgent is dat het wenselijk wordt geacht dat ze binnen een zeer korte termijn wordt aangenomen door zowel de Tweede Kamer1 als de Eerste Kamer2.

Een voorbeeld hiervan is de 'wet tot het ongewijzigd laten van het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering van het jaar 2018'. Die moest vóór 1 november in het Staatsblad staan vanwege het afsluiten van nieuwe zorgpolissen.

Enkele andere voorbeelden van spoedwetten zijn de 'anti-stakingswetten' van 1903, wetten in 1914 en 1938 vanwege mobilisaties, de 'wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd' van 2013, de wet bevriezing eigen risico ZW en de 'tijdelijke wet maatregelen covid-19'.


  • 1. 
    De Tweede Kamer is deel van de volksvertegen­woor­di­ging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
     
  • 2. 
    De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.