Brief regering; Tussenrapportage van het onderzoek naar risico van besmetting aan boord van vliegtuigen door NLR en RIVM - Luchtvaartbeleid

Deze brief is onder nr. 805 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding en dossier 31936 - Luchtvaartbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Luchtvaartbeleid; Brief regering; Tussenrapportage van het onderzoek naar risico van besmetting aan boord van vliegtuigen door NLR en RIVM
Document­datum 02-09-2020
Publicatie­datum 10-09-2020
Nummer KST31936805
Kenmerk 31936; 25295, nr. 805
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (I&W)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

31 936 25 295

Nr. 805

Luchtvaartbeleid

Infectieziektenbestrijding

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 september 2020

Naar aanleiding van het Notaoverleg Luchtvaart en Corona van 18 juni 2020 (Kamerstukken 31 936 en 25 295, nr. 793) en de aangenomen gewijzigde motie van de leden Paternotte en Graus (Kamerstuk 31 936, nr. 788) heb ik het NLR en het RIVM opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het besmettingsrisico met COVID-19 in vliegtuigen. De gewijzigde motie van de leden Paternotte en Graus verzoekt de regering om voor het einde van het zomerreces de eerste bevindingen en de stand van zaken van het onderzoek te delen met uw Kamer. In de bijlage van deze brief ontvangt u een tussenrapportage van het NLR en het RIVM ter invulling van dat verzoek1.

Het onderzoek naar het besmettingsrisico aan boord van vliegtuigen is in volle gang. De opdracht aan het NLR en het RIVM is erop gericht om zo snel en zo zorgvuldig mogelijk met betrouwbare resultaten te komen. Gezien het grote belang en het internationale karakter van de COVID-19 crisis heb ik de onderzoekers verzocht om relevante experts uit binnen- en buitenland te betrekken. In de tussenrapportage worden de onderzoek-structuur en de eerste bevindingen van het literatuuronderzoek beschreven.

De tussenrapportage die uw Kamer met deze brief ontvangt is het voorlopige resultaat van de literatuurstudie. De definitieve resultaten van het gehele onderzoek verwacht ik voor het kerstreces aan uw Kamer aan te kunnen bieden.

In deze brief wordt een aantal onderdelen uitgelicht die in het bijzonder van invloed zijn op de omvang van het onderzoek, namelijk: de relevante besmettingsroutes, de relevante vliegtuigtypes en het passagiersproces.

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-31936-805 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

De onderzoekers hebben drie relevante besmettingsroutes bepaald, namelijk: directe overdracht via de lucht, via het ventilatiesysteem en via oppervlakken. Daaronder behoort ook het effect van het filter- en ventilatiesysteem zoals verzocht in de motie.

Om de metingen en berekeningen te kunnen uitvoeren hebben de onderzoekers de twee meest voorkomende vliegtuigtypen bepaald. Het is van belang dat de metingen en de berekeningen kunnen worden gebruikt om ook andere vliegtuigtypen te beoordelen.

De onderzoekers hebben verschillende fasen van het passagiersproces gedefinieerd die relevant worden geacht ten aanzien van het besmettingsrisico.

Het onderzoek wordt ingebed in de maatregelen die zijn genomen aan boord van vliegtuigen, zoals het dragen van een niet-medisch mondkapje.

Ten slotte. Veiligheid staat in de luchtvaart voorop. Uw Kamer is regelmatig geïnformeerd over het pakket aan maatregelen naar aanleiding van de adviezen van het RIVM die in de protocollen van de luchtvaartmaatschappijen zijn verwerkt. Die maatregelen zorgen ervoor dat reizigers verantwoord kunnen vliegen. De ontwikkelingen in de luchtvaart worden continu gemonitord. Als er tussentijds nieuwe inzichten zijn die van invloed zijn op de maatregelen die zijn genomen, dan zal uw Kamer hierover worden geïnformeerd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 936, nr. 805 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.