Voor duurzaam herstel moet elke euro dubbel tellen - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement spreekt zich in een rapport opgesteld door Siegried Muresan (EVP) en mijzelf voor het eerst uit over het vorige week gepresenteerde coronaherstelplan van de Europese Commissie. Verduurzaming van onze economie is geen bijzaak.
Daarom willen we dat iedere Euro uit het herstelplan dubbelgoed besteed wordt, én aan economisch herstel én aan duurzaamheid. We pleiten voor sociale en ecologische duurzaamheid als fundament van het herstelplan, onder andere door ervoor te zorgen dat er geen investeringen naar sociaal of ecologisch schadelijke activiteiten gaan. Van een ambitieus herstelplan profiteren we allemaal. Van een duurzaam herstelplan zullen ook toekomstige generaties de vruchten plukken.
We pleiten voor sociale en ecologische duurzaamheid als fundament van het herstelplan.
Specifiek reageert het rapport op het commissievoorstel met vier punten:
-
-De Europarlementariërs omarmen het voorstel om grote bedrijven te laten bijdragen aan het in stand houden van de interne markt.
-
-De investeringen in herstel moeten duurzaam zijn: sociaal en groen. Dat geldt voor private én publieke financieringen, voor nationale herstelplannen en voor staatsteun aan bedrijven
-
-Ze benadrukken ze dat nationale herstelplannen gestoeld moeten zijn op sociale en groene doelstellingen.
-
-Het rapport plaatst een kritische kanttekening bij Europese en nationale steun aan bedrijven: alle steun moet gepaard gaan met een ‘transitieplan’ om bedrijven sociaal en ecologisch duurzaam te maken.
Van een duurzaam herstelplan zullen ook toekomstige generaties de vruchten plukken.
Voor wat hoort wat. Dus bedrijven kunnen niet ‘links zakkenvullen’ maar zullen als ze staatssteun of EU-gelden krijgen een transitieplan moeten opstellen om sociaal en ecologisch duurzaam te worden. Zo maken bloemenkassen de overstap naar groene stroom, past booking.com hun bedrijfsstructuur aan om belastingontwijking tegen te gaan, en laten kledingbedrijven zien hoe ze kinderarbeid, slechte werkomstandigheden, en lage lonen in hun productieketen aanpakken. Ook nationale overheden zullen EU-steun in moeten zetten om hun economieën socialer en duurzamer te maken. Een herhaling van de bezuinigingspolitiek van de vorige crisis zal desastreuse gevolgen hebben.
We leggen de rekening van het herstelfonds bij de grote vervuilers en de grootste bedrijven die het meeste profiteren van de interne markt.
In plaats van bezuinigen moeten we de rekening van de crisis op de juiste plek leggen. De EU is van ons allemaal. We hebben dus ook gezamenlijke inkomsten nodig. Daarom leggen we de rekening van het herstelfonds bij de grote vervuilers en de grootste bedrijven die het meeste profiteren van de interne markt. Toepassing van het vervuiler-betaalt-principe en het profijtbeginsel Ook moeten we intensiever de strijd aangaan tegen belastingontwijking, onder andere met een zwarte lijst van EU-lidstaten die belastingontwijking faciliteren en EU-coördinatie over vermogens- en winstbelasting.