Blog: Naar wie luisteren we?

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op vrijdag 29 mei 2020, 2:00.

Naar wie luisteren we?

Zoals vaker in Brussel zijn titels van rapporten en wetsvoorstellen zo lang dat de afkortingen en bijnamen hun eigen leven gaan leiden. Afgelopen week stond voor mij in het teken van onderhandelingen, over een rapport met de mystieke naam ‘SEIP’. Belangrijkste doel: alles wat we doen om onze economie te herstellen moet bijdragen aan duurzaamheid. Deze economische crisis vraagt veel van ons, maar onze prioriteiten blijven recht overeind. Daarom regelen we in het SEIP-rapport, ook wel het ‘Sustainable European Investment Plan’, dat iedere euro die we betalen aan herstel, dubbel telt. Eén keer om de economie te herstellen en één keer om duurzaamheid te promoten. Met als doel dat bedrijven niet alleen luisteren naar hun - door maximale winsten gedreven - aandeelhouders, maar ook kijken naar maatschappelijke belangen.

Dat Europese herstel kwam woensdag groot in het nieuws, nadat de Europese Commissie na de misgelopen onderhandelingen eerder dit voorjaar, een nieuw voorstel presenteerde voor de Europese begroting van de komende zeven jaar. En tegelijk een groot herstelpakket lanceerde om de coronacrisis te lijf te gaan. De spanningen over de inhoud van dit voorstel liepen eerder hoog op, nadat Nederland (gesteund door Oostenrijk, Zweden en Denemarken) zich verzette tegen Eurobonds en steunmaatregelen aan de zwaarst getroffen Europese landen. Macron en Merkel presenteerden een week geleden hun openingsbod van 500 miljard euro. De Commissie toepte over met 750. Rutte heeft nog steeds niet echt uitgesproken gereageerd, maar duidelijk is dat zijn onderhandelingspositie zwak staat. Het sprookjesboek waar zijn Vrekkige Vier de inspiratie uit haalden is nu definitief gesloten. Vanuit je versterkte kasteel toekijken naar een wereld die in brand staat is geen oplossing voor een wereldwijde crisis. De vraag is nu: naar wie gaat Rutte luisteren? Naar zijn zuinige Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, of naar zijn collega regeringsleiders en naar ons?

Twee andere momenten tekenden voor mij het nieuws deze week. Dinsdagavond ging ik op NPO Radio 1 in debat met de Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie -FVD) over het Europese herstelplan. Daar kwamen we al snel te spreken over de financiering. Want naast leningen, en een grotere bijdrage van de lidstaten, kan de Europese Unie ook eigen financieringsinstrumenten bouwen. Zoals een belasting op Big Tech, een dossier waar ik al een aantal jaar aan werk. Verrassend genoeg zei Eppink dat hij hier niet in gelooft, omdat bedrijven belasting doorberekenen aan hun consumenten. Op Twitter daagde ik hem nog uit: hoe gaan bedrijven die “gratis” diensten aanbieden (lees: Google en Facebook) belasting doorberekenen aan hun gebruikers? Spijtig genoeg wilde hij daar niet op in gaan.

Tot slot woedt er een hevige strijd aan de andere kant van de oceaan over de vraag: naar wie luisteren we? President Trump werd voor het eerst geconfronteerd met een Twitter dat een rechte rug toont en zich niet meer wil laten lenen als leugenverspreider van de Amerikaanse president. Als een oververmoeid kind dat niet wil toegeven aan bedtijd, verklaarde hij subiet dat hij sociale media platforms gaat reguleren voor het schenden van de vrijheid van meningsuiting. Een spannende move (ook van Twitter, die vandaag een andere tweet van Trump moeilijker zichtbaar maakte) met als inzet: gaat de VS zich wagen aan een wereldwijde inperking van de vrijheid van meningsuiting? In het Europees Parlement voeren we dat moeilijke debat ook, maar op één punt is er veel draagvlak: in Europa gelden onze Europese waarden en wij gaan die niet laten beïnvloeden door Trump of welke andere staatsmacht dan ook.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Deze blog verscheen ook op Facebook

29 mei 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Paul Tang: Nederlandse opstelling zet veel kwaad bloed

Gerelateerde berichten

Blog: Terug naar normaal?

15 mei 2020

Webinar VI: Together or Alone? Towards a European recovery

Webinar V: Banken en banen tijdens de coronacrisis

Blog: Na Corona

8 mei 2020

Geef een reactie Reactie annuleren

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reactie

Naam * Email * Website

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Post comment

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang