35384 - Wijziging van de Wet op het bevolkingsonderzoek in verband met actuele ontwikkelingen op het terrein van preventief gezondheidsonderzoek

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 5 februari 2020 ingediend door de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Blokhuis1.

 

Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is de Wet op het bevolkingsonderzoek te wijzigen teneinde de wet aan te passen aan actuele ontwikkelingen op het terrein van preventief gezondheidsonderzoek en de handhavingsmogelijkheden te vergroten.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Documenten
  4. Disclaimer
  5. Uitgebreide versie
  6. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Wijziging van de Wet op het bevolkingsonderzoek in verband met actuele ontwikkelingen op het terrein van preventief gezondheidsonderzoek

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel zijn twee nota's van wijziging en zeven amendementen ingediend.

3.

Documenten

(64 stuks)

2 4 februari 2020, koninklijke boodschap, nr. 1     KST353841
Koninklijke boodschap
 
2 4 februari 2020, voorstel van wet, nr. 2     KST353842
Voorstel van wet
 
2 4 februari 2020, memorie van toelichting, nr. 3     KST353843
Memorie van toelichting
 
2 23 december 2021, memorie van toelichting, 36002, nr. 3     KST360023
Memorie van toelichting - Wijziging van een aantal wetten op het terrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Verzamelwet VWS 2022)
 

4.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

5.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

6.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    Paul Blokhuis (1963) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte III. Hij was in 2006-2017 voor de ChristenUnie wethouder van zorg, welzijn, volksgezondheid en jeugd in Apeldoorn. Eerder was de heer Blokhuis kerkelijk jeugdleider en senior beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Tevens was hij Statenlid in Gelderland en voorzitter van de RPF-Jongeren. Sinds 2022 is hij voorzitter van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen.
     
  • 2. 
    Lisa Westerveld (1981) is sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was zij lid van de GroenLinks-fractie en sindsdien van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Westerveld was voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en woordvoerder bij de Algemene Onderwijsbond. Verder was zij raadslid in Nijmegen en voorzitter van de commissie democratisering en decentralisering van de Universiteit van Amsterdam. Mevrouw Westerveld houdt zich als Kamerlid bezig met jeugdzorg/GGZ, gehandicaptenbeleid, passend onderwijs, maatschappelijke opvang en vrouwen- en LHBTIQ-rechten.
     
  • 3. 
    Vicky Maeijer (1986) is sinds 2 juli 2024 staatssecretaris voor langdurige en maatschappelijke zorg. Zij was van 23 maart 2017 tot 2 juli 2024 Tweede Kamerlid voor de PVV. In 2014 -2017 was zij lid van het Europees Parlement. Mevrouw Maeijer was in het EP lid van de commissies burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken en rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Eerder was zij beleidsmedewerker bij de PVV-fractie in de Tweede Kamer en fractievoorzitter van de PVV in de Staten van Zuid-Holland. Mevrouw Maeijer hield zich als Tweede Kamerlid bezig met medisch-ethische kwesties, sport en oorlogsgetroffenen.
     
  • 4. 
    Thom van Campen (1990) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij was politiek adviseur van minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark, en tien jaar lid van de gemeenteraad van Zwolle, onder meer als fractievoorzitter. Eerder was hij ook persoonlijk medewerker van voormalig Tweede Kamerlid Betty de Boer. De heer Van Campen is de woordvoerder landbouw, natuur, stikstof en voedselkwaliteit en Europa van zijn fractie. Sinds mei 2025 is hij fractiesecretaris en tweede ondervoorzitter van de Tweede Kamer.
     
  • 5. 
    Maarten Hijink (1983) was van 23 maart 2017 tot 20 april 2023 Tweede Kamerlid van de SP. Daarvoor was hij woordvoerder van Emile Roemer en communicatiemedewerker van de SP-Tweede Kamerfractie. Als Tweede Kamerlid hield de heer Hijink zich bezig met onder meer de zorg en economische zaken.
     
  • 6. 
    Vooraanstaande sociaaldemocrate met Groningse roots, die zeventien jaar actief was als Tweede Kamerlid. Was in twee perioden (december 2016-maart 2017 en april 2022-oktober 2023) fractievoorzitter. Voor zij Kamerlid werd beleidsmedewerker Integraal Veiligheidsbeleid bij het ministerie van BZK. In de Tweede Kamer onder meer woordvoerder asiel en migratie en verkeer en voorts voorzitter van de tijdelijke commissie onderzoek onderhoud en innovatie spoor en korte tijd voorzitter van de buitenlandcommissie. Later hield zij zich bezig met onder meer zorg en Koninkrijksrelaties. Kwam uit een 'rood nest' en eenoudergezin. Stond bekend als een doorzetter.
     
  • 7. 
    Jeanet van der Laan (1980) was van 31 maart 2021 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van D66. Na een carrière als profvoetballer (international) en docent in het voortgezet onderwijs, werd zij in 2014 fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Lisse en was van 2018 tot 2021 in die gemeente wethouder. Mevrouw Van der Laan hield zich als Kamerlid bezig met hoger onderwijs, wetenschap, emancipatie, sport en preventie.
     
  • 8. 
    In Drenthe geboren christendemocrate, die haar bestuurlijke loopbaan in Groningen begon. Werd al op jonge leeftijd gemeenteraadslid en was later fractievoorzitter. Eerder was zij actief in het CDJA en fractie-assistent en liep zij stage bij een advocaten- en notarissenkantoor. Werkte bij een rechtsbureau van de Studentenorganisatie Groningen en was trainee-redacteur bij de EO-Radio. Kwam in 2017 in de Tweede Kamer en bleef ruim zes jaar lid. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met justitie, asielbeleid, ontwikkelingssamenwerking en preventiebeleid. Voorts was zij enige tijd vicefractievoorzitter en lid van het Presidium. Zette zich opgewekt en betrokken in bij de aanpak van problemen als mensenhandel en drugsmisbruik. In mei-september 2024 was zij tijdelijk wethouder van Woudenberg.
     
  • 9. 
    Ernst Kuipers (1959) was van 10 januari 2022 tot 10 januari 2024 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte IV. Hij was voorzitter van de raad van bestuur van Erasmus Medisch Centrum en was eerder onder meer hoogleraar gastro-enterologie en hoofd interne geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum. Ernst Kuipers is lid van D66. Keerde in 2024 terug naar de wetenschap (in Singapore).
     
  • 10. 
    Sportminnende politicus van de VVD, waarvoor hij tien jaar in de Tweede Kamer zat. Oprichter en directeur van het Expertisecentrum Onderwijs en Topsport. In 2006-2013 tevens lid van de gemeenteraad van Alkmaar (en sinds 2010 fractievoorzitter). Van september 2022 tot december 2023 was hij voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Pleitbezorger van een goed sportklimaat (van breedtesport tot topsport) en van twee uur bewegingsonderwijs op basisscholen. Diende een initiatiefwetsvoorstel in over zwemonderwijs. Sprak ook over verkeersveiligheid, het koninklijk huis, kansspelen en onderwijs.
     
  • 11. 
    Aan de VU opgeleide econoom, die onder meer financieel woordvoerder van de CDA-Tweede Kamerfractie was. Had daarin enkele perioden zitting (2017-2021, 2022 en 2023), onder andere als tijdelijk vervanger. Was daarvoor werkzaam bij organisaties op gebied van pensioenen en sociaal beleid, als fractiemedewerker en als medewerker van het CNV en het wetenschappelijk instituut voor het CDA. Hield zich als Kamerlid behalve met financiën bezig met pensioenwetgeving en digitale zaken en was lid van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Bescheiden lid, voor wie de inhoud voorop stond. Is sinds 1 december 2023 van wethouder van de gemeente West Maas en Waal.