Bijles = jeugdzorg? - Hoofdinhoud
Het water staat de gemeente Hoogeveen aan de lippen. Daarom gaan ze de grenzen van de wet opzoeken. Dat staat in een brandbrief en in dit artikel van Binnenlands Bestuur. Ieder jaar stijgt de vraag naar jeugdzorg met zo’n zeven procent. En dat heeft verwoestende gevolgen. Allereerst op de gemeentelijke reserves. Maar nu die leeg dreigen te raken komen voorzieningen als theaters en bibliotheken in gevaar.
Om dit alles op te lossen wil Hoogeveen de grenzen van de wet opzoeken. Daarnaast wil de gemeente zaken als huiswerkbegeleiding niet meer vergoeden. Het staat er echt. De gemeente Hoogeveen betaalt nu dus huiswerkbegeleiding alsof het gespecialiseerde jeugdzorg is. Dat mag natuurlijk. Maar huiswerkbegeleiding was nooit in de geschiedenis, waar dan ook op aarde, zorg waar een overheid voor betaalde. Gemeenten hebben daar ook helemaal geen geld voor gekregen.
Even surfen op het internet leert ook dat het aantal kindercoaches de laatste jaren exponentieel is toegenomen. Maar daarvoor geldt hetzelfde. Ik beweer niet dat deze mensen slecht werk leveren. Helemaal niet. Maar ik beweer wel dat het nooit de bedoeling was dat dit soort lichte hulp door gemeenten vergoed zouden worden alsof het jeugdzorg is. Het mag wel natuurlijk. Dat heet gemeentelijke beleidsvrijheid. Maar het hoeft echt niet.
In de jeugdwet staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp. Zonder echt te definiëren wat die hulp dan precies in zou kunnen houden. Daar is toen bewust voor gekozen. Want zo’n ruime definitie biedt gemeenten maximale beleidsvrijheid. Als een gemeente er voor kiest om iedere aanvraag, hoe licht ook binnen de definitie van ‘zorg’ te laten vallen, snap ik wel waar die zeven procent groei per jaar vandaan komt.
Hoogeveen heeft een groot financieel probleem. Daar wil ik niks aan af doen. Maar ik heb, na het lezen van het artikel in Binnenlands Bestuur wel een tip. Ga met de gemeenteraad in gesprek en beschrijf in een verordening nauwkeurig wat zorg is en waar ouders of scholen echt zelf voor aan de lat staan. Wie doet wat hij deed, maar nog een heleboel meer, die komt sowieso geld te kort. Ik denk niet dat alle tekorten op die manier weg te werken zijn. Maar een deel zeker wel.