Duits voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2020 (Duits Voorzitterschap)
Van 1 juli tot en met 31 december 2020 vervulde Duitsland het voorzitterschap1 van de Raad van de Europese Unie. Duitsland volgde hiermee Kroatiė2 op. Op 1 januari 2021 heeft Portugal3 het voorzitterschap overgenomen.
De prioriteiten van het Duits voorzitterschap richtten zich vooral op de overkoepelende prioriteit van het herstel van Europa uit de coronacrisis. Deze prioriteit sluit aan bij de gemeenschappelijke doelen van de trojka4, die Duitsland samen met Portugal en Slovenië vormt. Aandachtspunten van het Duits voorzitterschap waren het stimuleren van de economie, het versterken van de onderlinge solidariteit en optreden als één geheel op het gebied van het buitenlands beleid, zodat de EU sterker en soevereiner kan worden ten opzichte van de buitenwereld.
Inhoudsopgave
Het motto van het Duits voorzitterschap was: samen voor het herstel van Europa. Duitsland zag het als topprioriteit van het voorzitterschap om Europa uit de coronacrisis te leiden. Daarnaast had Duitsland nog twee andere hoofdonderwerpen:
-
-De MFK 2021-20275 onderhandelingen
-
-Onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (Brexitonderhandelingen)
Overige onderwerpen waren:
-
-een sterkere en innovatieve Europese Unie
-
-een eerlijke Europese Unie
-
-een duurzame Europese Unie
-
-een veilige Europese Unie, gebaseerd op Europese waarden
-
-een sterkere en soevereine Europese Unie in de wereld.
- 1.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 2.Van 1 januari tot en met 30 juni 2020 vervulde Kroatië het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Kroatië volgde hiermee Finland op. Kroatië is voor het eerst voorzitter van de Raad: het land trad in 2013 toe tot de EU en draait sindsdien mee in het roulerend systeem van voorzitterschappen.
- 3.Van 1 januari tot en met 30 juni 2021 vervulde Portugal het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Portugal volgde hiermee Duitsland op. Op 1 juli 2021 heeft Slovenië het voorzitterschap overgenomen.
- 4.De drie achtereenvolgende EU-voorzitterschappen van Duitsland, Portugal en Slovenië werkten van 1 juli 2020 tot en met december 2021 samen als trojka. Ze hadden een gezamenlijk beleidsprogramma met punten waaraan zij als voorzittende landen zouden gaan werken.
- 5.Het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 (MFK) is het akkoord waarin de begroting van de Europese Unie voor een periode van zeven jaar op hoofdlijnen wordt vastgesteld. De EU legt in deze meerjarenbegroting vast wat de hoogte van het budget van de EU is, waar het geld aan uitgegeven wordt en hoeveel iedere lidstaat moet bijdragen. Het MFK voor 2021-2027 komt uit op 1.074,3 miljard euro. Om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen is afgesproken dat er boven op de normale begroting een coronaherstelfonds komt van 750 miljard euro. In juni 2023 heeft de Commissie de lidstaten gevraagd om 66 miljard euro extra aan de meerjarenbegroting bij te dragen. Dit bedrag zou vooral nodig zijn om Oekraïne de komende jaren financieel te blijven steunen. Daarnaast zou het geld gebruikt worden voor het asiel- en migratiebeleid en voor subsidies aan Europese industrieën en technologieën.