Brief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) (bijlage bij 32620,nr.243)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) (bijlage bij 32620,nr.243)
Document­datum 17-12-2019
Publicatie­datum 20-12-2019
Nummer 2019D52504
Kenmerk 32620, nr. 243
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Nederlandse Zorgautoriteit

Conclusie Kenmerk

Het transparant maken van informatie voor verzekerden en patiënten in 3547788/564543

het algemeen, en over prijzen in het bijzonder, heeft voor ons primair als Pagina

Goede informatie over prijs, kwaliteit en toegankelijkheid kan daarbij helpen. En goede informatie is informatie die mensen kunnen begrijpen en gemakkelijk te vinden is.

In de msz publiceren vier zorgverzekeraars - met een marktaandeel van 87 procent - de contractprijzen tot en met het vrijwillig eigen risico op hun openbare website. Voor de andere verzekerden is deze informatie op verzoek ook beschikbaar. Tegelijkertijd ontvangen we het signaal dat verzekerden de beschikbare prijsinformatie zeer beperkt gebruiken. De vraag is daarmee in hoeverre de huidige vorm van transparantie van contractprijzen bijdraagt aan de zorgkeuze van de verzekerde of patiënt. Daarnaast kunnen wij op basis van de data geen uitspraken doen over de effecten van prijstransparantie. We zien een verschuiving door de jaren heen, maar deze verschuiving is niet eenduidig en kunnen wij niet toeschrijven aan de publicatie van prijzen.

Verdere inspanningen op het gebied van transparantie zouden zich wat ons betreft moeten richten op begrijpelijke keuze-informatie en keuzebegeleiding die aansluit op de informatiebehoefte van de patiënt of verzekerde. Een voorbeeld hiervan is het vereenvoudigen van informatie over prijzen, zoals het op alternatieve wijze in rekening brengen van het eigen risico, waarbij de zorgverzekeraar en zorgaanbieder gezamenlijk één vaste prijs afspreken voor een dbc.

Wij zijn voornemens de transparantieregelingen voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders in 2020 te herzien, om zo de verantwoordelijkheid van deze partijen om verzekerden en patiënten te voorzien van goede keuze-informatie nog beter te verankeren. Niet alleen informatie over prijzen, maar ook over kwaliteit en toegankelijkheid is daarbij van belang. In een bestuurlijk overleg in het eerste kwartaal van 2020 zullen wij met alle relevante stakeholders het onderwerp prijstransparantie en de constateringen in deze brief bespreken om een passend vervolg te . bepalen.


3.

Hoofddocument

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.